С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София

Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Общинският съветник от БСП Николай Николов предложи да бъде поставена 360-градусова камера до пешеходната пътека на бул. „Христо Ботев“ при пресечката с ул. „Дамян Груев“ за справяне с травеститите.

От СДВР ще направят специализирани акции за установяване на нарушения в района, но искат и сигнали от граждани, по които да работят, съобщи пред „Труд“ шефът на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет Иван Илиев.

„Имахме днес първа точка в комисията по сигурност, 6-месечен доклад за дейностите на Столичната дирекция за вътрешните работи за опазване на обществения ред. В рамките на дискусията по доклада, колегата от БСП Николай Николов повдигна въпроса по отношение на травеститите. Това, което го има като ангажимент от СДВР е да направят специализирани акции, за да установят дали има проблеми и нарушения. Те очакват и писмени сигнали от страна на живущите. В зависимост от това, къде е извършено нарушението, дали тези хора са разположени в етажните собствености или на публично-общинска собственост като тротоари и градинки, те взимат отношение по различни сигнали. Когато нарушението е в рамките на етажната собственост, тогава някой от тази етажна собственост трябва да подаде сигнал“, коментира Илиев.

По данни на СДВР, при тях от доста време не са постъпвали такива сигнали за навлизане в етажните собствености и изглежда, че проблема е решен на територията на близката градинка.

Николай Николов обяви, че е поискал да бъде поставена 360-градусова камера до пешеходната пътека на бул. „Христо Ботев“ при пресечката с ул. „Дамян Груев“, през която да бъде следено спазването на обществения ред. „Предложението ми е във връзка с разрешаването на проблема с травеститите, които се събират всяка вечер точно на това място, обясни той. Бях изненадан да чуя от зам.-директора на СДВР старши комисар Антон Златанов, че не знае за пожара, който предизвикаха травестити в изоставената винарна на ул. „Позитано“ точно преди месец. Още по-странно ми беше твърдението му, че нямало проблеми с травестити в района на Министерство на земеделието. Старши комисар Златанов каза, че не били постъпвали сигнали от граждани, които да се оплакват от присъствието им. По това той съди, че няма проблем. А травеститите са там всяка вечер и ако мине патрул, може да ги види“, каза Николов.

Той възрази и срещу забраната за каскади с велосипеди, ролери и скейтборд върху бордюри и стъпала. Днес тя отпадна от проекта за Наредба за обществения ред на територията на Столична община. В момента наредбата се гледа в комисии на общинския съвет. Според точка от нея, глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места, като на тях ще бъдат изградени специални рампи за каскадите.

„Днес в комисията имахме много сериозен дебат с представителите на скейтбордистите, Направление архитектура и градоустройство и другите общински съветници и се обединихме около един относително чист текст, който ясно показва какво може и какво не може да се прави. Идеята е по ясен начин да заявим от една страна, че правенето на каскади изобщо не е забранено, но то не може да се случи на съответните инфраструктурни елементи от общинската собственост. Приели сме компромисен вариант на текст, в който всички дадохме предложения“, коментира Илиев.

Текстът, оформен в комисията днес, забранява каскади да се правят на парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудвани съоръжения на детски площадки, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки или на други места за обществено ползване. На местата, които не са определените от общината, желаещите ще могат да карат скейт, ролери и колело спокойно и без да правят каскади. Дефиницията за каскада, приета в новия текст, е „акробатически номера с опасни скокове наподобяващи падане“.

Коментари

Задължително поле