С букет от вируси посрещаме 2024 г.

Медиците предупреждават, че не бива да се правят опити за лечение на вирусните инфекции с антибиотици, защото те не се повлиявали от тях.

Изненадващи са комбинациите на коронавирус с варицела, COVID с аденовирус, херпангини с възпаление на уши

Случаите на коронавирус са повече от тези на грип

Не бива да се правят опити за лечение на вирусните инфекции с антибиотици

Пациенти с комбинация от няколко вируса напълниха спешните кабинети и нарушиха празничното спокойствие на личните лекари. Пред “Труд news” медици коментираха, че все още са редки случаите на грип, но повечето от хората с инфекции се оплакват, че най-напред са били повалени от висока температура, а след това се появявали мускулни болки, повръщане и стомашни спазми.

Доцент Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в Инфекциозна болница, обясни, че често малките пациенти са с изключително надути лимфни възли и силни болки в гърлото. Нерядко вирусните инфекции били придружени и от обриви по тялото.

Доктор Петя Иванова, която е личен лекар и педиатър, каза, че има много аденовируси, риновируси, COVID и ентеровирусни инфекции. Освен това доста често пациентите се оказвали с микоплазмени пневмонии, което не е било толкова често срещано в предишни години. Имало и много малчугани с херпангини, коксаки вируси и варицела.

Джипита коментираха пред “Труд news”, че през декември изненадата дошла от комбинацията на вируси и дадоха пример за случаи на коронавирус с варицела, на COVID с аденовирус, херпангини в комбинация с възпаление на уши. Често при последната комбинация се стигало до остри отити и се налагало да се прави парацентеза (пробиване на тъпанчето със специална игла под местна упойка, за да се създаде възможност за оттичане на образувалия се в тъпанчевата кухина гноен ексудат).

Медиците предупреждават, че не бива да се правят опити за лечение на вирусните инфекции с антибиотици, защото те не се повлиявали от тях. Обикновено третият ден след началото на симптоми на заболяването бил показателен дали има и бактериална инфекция. Ако има по-сериозни прояви: трудно дишане и преглъщане, заглъхване на ушите, гнойни секрети от носа, конюнктивити, влажна кашлица, продължаваща обща отпадналост и фебрилитет не бива да се чака, защото едно бактериално наслагване може да стане и много бързо и трябва да бъде посетен лекар, съветват специалистите. Те подчертават, че при децата подходът би следвало да е по-различен, тъй като при тях процесите често се развиват изключително бързо. При висока температура, която се проявява вечерта и продължава и на сутринта, прегледът при лекар е задължителен.

Преди празниците главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че грипът вече заема своята територия. Той подчерта, че нивата на заболяемост са както в предходната година. Пикът се очаквал в края на януари.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че в момента 2 пъти повече са случаите на COVID, които се регистрират, спрямо грипа. Настанените в болници дневно варират между 350 и 400, а тези на интензивно лечение са между 30-40 души, а в повечето случаи протичането не е толкова тежко.

Грипът може да върлува до 14 дни

Настинката продължава между 7 и 10 дни

Продължителността на вирусните инфекции може да варира в зависимост от редица фактори, включително типа на вируса, здравословното състояние и възрастта на болния, както и наличието на съпътстващи здравословни състояния.

Обикновената настинка обикновено продължава между 7 и 10 дни, докато грипът може да върлува до 14 дни, с последваща умора и намалена работоспособност. Ангината и гастроентеритът също имат своите специфични времеви рамки за възстановяване.

Основните стъпки за справяне с вирусни инфекции включват:

- почивка: осигуряването на достатъчно време за оставане у дома е изключително важно за възстановяването, тъй като тялото се нуждае от енергия за борба с инфекцията; 

- здравословно хранене: балансираното хранене подкрепя имунната система и помага за бързото възстановяване; 

- прием на достатъчно течности: хидратацията е ключова, особено при симптоми като температура и диария; 

- медикаменти за облекчаване на симптомите: обезболяващи и деконгестанти (група лекарства, които предизвикват отбъбване на лигавицата на носа, подобрявайки кръвната циркулация и облекчавайки симптомите, свързани със запушения нос). 

Ваксината не влиза в календара

Варицела върлува във Великотърновска област

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

33 случая на варицела са регистрирани във Великотърновска област само за седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Данните са за периода 11-17 декември. 27 от заболелите са от община Велико Търново, четирима са от община Елена и двама - в района на Свищов. За сравнение в началото на декември болните в областта са били 15.

Справката за регистрираните заразни и паразитни болести в региона показва още, че към края на декември е имало пет нови случая на скарлатина и един на туберкулоза. Болният от туберкулоза е регистриран в областния център.

В България ваксината за варицела не влиза в имунизационния календар и родителите, ако желаят трябва да я заплатят.

Преди няколко месеца главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че са направени първите стъпки за включване на ваксината срещу варицела в имунизационния календар. Той обясни, че административни пречки са причина за това, че още е не станала задължителна.

Covid заразява цели семейства

Във Варна вече има случаи на грип, риновируси атакуват малките

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Във Варна вече са налице първите лабораторно доказани случаи на грип - тип А и тип В. Според данните на РЗИ в седмицата преди Коледа те са били само 5, но според лични лекари боледуващите са повече. Пред кабинетите в първия ден след празниците се извиха опашки от пациенти с температура. “Идват заразени цели семейства. Преобладаващата част са с Covid, който протича сравнително лека, но с повече от 4-5 дни повишена температура и силна умора. При малка част от пациентите има и загуба на обоняние. Тъй като вече няма карантина, ги съветваме да си стоят у дома поне седмица”, каза пред “Труд news” д-р Каролина Златева, общопрактикуващ лекар и педиатър. Според нея децата карат най-леко Covid, но по-малките, които посещават ясли и детски градини, масово се заразяват с риновируси. След обилната хрема, която затруднява дишането, се появява и трудно отшумяваща кашлица. Поне месец кашлица е най-тежкото усложнение и от Covid, а при подрастващите се появява най-често ларингит, обясниха лични лекари. Според тях се увеличават възрастните с гнойни ангини и херпеси след прекарани респираторни инфекции, но все още заболяемостта е далеч от пиковите нива.

Клиенти пазаруват с маски в магазините

Несъществен спад на болните в Шуменско

Цветелина Георгиева,
ТРУД NEWS, Шумен

По-малко са случите на остри респираторни заболявания и грип в Шуменско през изминалата седмица, спрямо предходната, но спадът е незначителен.

Лични лекари са регистрирали 88 пациенти срещу 92-ма за предходната седмица, съобщават от Регионалната здравна инспекция с уговорката, че това са хора, които са потърсили лекарска помощ.

В търговските обекти на Шумен се виждат клиенти, които пазаруват с маска на лицето. Това обаче не са болни, а по-скоро хора, които искат да се предпазят заради големия наплив в магазините в празничните дни.

Расте броят на пациентите в Белодробна болница

В Бургас има повече Covid

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

В Бургас има много болни с Covid. Случаите са увеличени, в сравнение с периода преди празниците. Това показа проверка в медицинските лаборатории в града.

“Само днес имаме пет положителни проби от коронавирус. Грип също има, но по-рядко”, казаха медиците от лаборатория в центъра на Бургас.

В отделението на Белодробната болница болни има, макар че не е запълнено. “Не можем да говорим за бум на заразата, но пациентите се увеличават”, обясниха лекарите.

Топлото време отприщи инфекциите при децата

В Благоевград има наплив при джипитата

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Необичайното топло време отприщи вируси и настинки предимно при децата в Благоевградско, констатираха джипита от Пиринско.

Заради затоплянето децата играят навън повече, потят се и настиват, казват медиците. Но и си предават вирусни инфекции едно на друго. Те се проявяват с усилена кашлица, хрема, при едни има температура, при други няма.

Лекари забелязали, че вирусите тази зима удрят децата и в ушите, което било доста болезнено.

Има увеличен поток от малки пациенти при детските лекари. А при възрастните обикаля предимно по-лек вариант на Covid.

Мярката бе отменена в края на юли

Гърция връща маските на закрито

Бойка Атанасова,
наш кореспондент в Атина

Гърция въвежда препоръчителен режим за носене на маски в болници и институции за хора със здравословни проблеми.

След увеличаване броя на случаите от коронавирус и грип, регистрирани през последните седмици, експертите са разтревожени от увеличения брой заболели.

Препоръчва се използване на маски в лечебните заведения. Очаква се комисиите за контрол на болничните инфекции, които на базата на данните, с които разполагат да решат дали маските да са задължителни.

Мярката за задължително носене на маска в здравни заведения беше отменена в края на юли тази година, както и задължителният бърз тест от работещите в тези структури, които не са ваксинирани срещу COVID-19.

Медикаментът струва 2154 лв.

Няма мераклии за скъпите хапчета за коронавирус

Няма мераклии за скъпите хапчета за COVID - Paxlovid, разработени от американската компания Pfizer. От средата на ноември препаратът е и в България, а цената му е 2154 лв. Проверка на “Труд news” показа, че го има само в един аптечен склад, а фармацевти обясниха, че биха го взели оттам само при интерес. Собственици на няколко от големите вериги аптеки признаха пред наши репортери, че засега няма кандидати да закупят хапчетата. В опаковката има около 30 таблетки в два варианта.

Paxlovid се прочу като лекарството, с което бе излекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено в САЩ и се отпуска от личните лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения