С над 4 милиона лева чистят реки в София

Със 100 км водоеми се заема тази година Столичната община

Тази година Столичната община почиства над 100 км речни корита в София. Инвестициите са над 4.3 млн. лв., от които над 2.3 млн. лв. са от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че почистването на речни корита е една от най-важните дейности за превенция срещу наводнения. Важно е а не се изхвърлят отпадъци в реките, подчерта кметът.

Фандъкова съобщи още, че поречието на р. Искър минаващо през София не е почиствано от 50 години. В момента се почиства поречието на река Искър от летище „София“ до Чепинско шосе - тези 5 км са ангажимент на Столична община, каза градоначалникът. Средствата от 1.5 млн. лв. са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Мс. Премахват се сухи или паднали в коритото дървета, почистват се битови и строителни отпадъци. Кмета съобщи, че по договор почистването трябва да приключи до 10 октомври, но е получила уверение, че до 20 септември ще е готово. Участъкът от р. Искър от яз. Искър до Панчарево трябва да бъде възложен от областна управа - София град.

В момента да се почистват и 3.5 км от реките Владайска в район "Овча купел", Суходолска в район "Люлин", Суха река в район "Студентски" и отводнителни канали в кв. Славовци и с. Кривина в райони  "Нови Искър" и "Панчарево".

В края на тази седмица започва второто основно почистване на реките Перловска и Владайска в централната градска част.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България