Съд в Киев призна за виновен Виктор Янукович

Спипаха рецидивисти след обир в Търново Единият от гастрольорите от Търговище е с 13, а другият с 25 криминални и съдебни регистрации

Военен подари козичка на баба Дора, тя я кръсти Радка

Изпращат електронни писма от името на богати сирийски вдовици, за да точат лични данни Все още не са спрели фалшивите имейли от банки и НАП

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

В 1015 училища днес няма да се учи заради грипа

Болница „Лозенец” вече да не е към МС, решиха на първо четене депутатите

ВСС прие единодушно увеличението на заплатите на всички магистрати и съдебни служители с 10% от 1 януари

СДВР към родителите: Говорете с децата си за опасните селфита

Горя „Ауди” на мъж от Вършец, заминал във Великобритания

Половината българи са “за” законови промени в полза на зимния туризъм Над 50% не одобряват действащите ограничения, 60 на сто са "за" втори лифт в Банско

Премиерът Борисов: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК

Ким Чен-ун започва подготовка за втората среща с Тръмп

Адвокат Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции, те са жизнено необходими

Антон Кутев: Обвинението срещу Елена Йончева е най-нескопосаното, което съм виждал

С Цанков камък на шията Наистина доста хора се хванаха в капана на фалшивите новини

Трудно е да се повярва, но е факт. В капана на фалшивите новини около прословутия язовир „Цанков камък“ паднаха всички – като се почне от премиера Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова, за да се стигне до последния лековерен жител от поречието на каскадата „Доспат-Въча“.

То, бива, бива глупости, ама толкова много, изсипани от политици чрез медиите през последната седмица, чупят всички рекорди на българския тъпомер.

Хем е смешно, хем – тъжно, че несъществуващ, измислен или отдавна добре известен проблем, се вади отново и буни духовете на непредубедените. А другите – предубедените и специалистите, само се усмихват, подсмихват, или направо се кикотят.

Да почнем по реда на появлението на сцената на позорището. Публикация в един всекидневен вестник преди седмица крещи: „Чашата на яз. „Цанков камък“ се пукна“. Представители на ГЕРБ я яхват и немедленно отиват в прокуратурата да внасят сигнал къде кой и с колко е оскъпил строителството, разбирай в крайна сметка, е довел до прословутото „пукване“. Много първосигнално и неотговарящо на истината… Такъв сигнал имаше и през 2010 година до прокуратурата, ама кой да чете…

На тази кукичка се закача и опозицията – БСП подскача като ужилена, защото сегашната й лидерка, когато са строили и пускали въпросната чаша на язовира, е била зам.-министър на икономиката и енергетиката. Почват едни надпреварвания кой в кое студио на телевизиите да се вреди и да поплюе по когото трябва. Скандалът набъбва до величината на международен балон. Защото въпросният язовир е изграден с инвестициите на голям австрийски консорциум, зад който стои официалната власт във Виена.

Затова смятаме, че е важно да се гледат фактите, а после да се произвеждат „фалшиви новини“.

За „Цанков камък“: Строежът на хидровъзел „Цанков камък“ започва на 29 април 2004 г., когато тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски дава официалния му старт. Проектът е обявен от престижното британско списание „Euromoney“ за най-добре структуриран в търговско-финансово отношение в Европа за 2003 г. Въпреки спорните обстоятелства около изпълнението му, „Цанков камък“ e единственият инфраструктурен обект с подобни мащаби за последните повече от три десетилетия у нас. Хидровъзелът е разположен на р. Въча и е част от най-голямата хидроенергийна каскада в България „Доспат-Въча“. Обемът на язовира е 111 000 000 куб. м, като е изпълнен с двойнодъгова куполна стена. Инсталираната мощност на централата е 86,4 мегавата. Малка е, но пък е нужна, за да може да се използва в пикови моменти.

Целта на този проект е да се усвоят последните неизползвани хидроенергийни запаси от водите на р. Въча в нейното средно течение. ВЕЦ „Цанков камък“ е третото стъпало от каскадата „Доспат-Въча“ и преработва водата от ВЕЦ „Девин“ и речния отток на реките Девинска, Широколъшка и Гашня. Това са официални данни. Цената през годините се променя, за да стигне до около 900 млн. лв. накрая, заради изграждането на много скъп и непредвиден в началото обходен път.

Стигаме до най-интересното. Пак в официалните съобщения за проекта четем: По време на строителството инженерни мероприятия са изпълнени и по коритото на р. Гашня. Поради наличието на карстови образувания в най-ниската u част, дъното е с бетонова плоча, а откосите са покрити с пръскан бетон, което осигурява нужната водоплътност. Точно там са положени и въпросните геомембрани, част от които са започнали да пропускат вода. Значи, не чашата е спукана, а има едни изолации, които се слагат на дъното. Разликата е огромна, нали? Колко време й трябваше на ресорната министърка Теменужка Петкова, за да го научи и в крайна сметка да бие отбой за спуканата чаша, пардон – гърне на измишльотините. Но това същото гърне, а-ха да стане брънка от световна конспирация за атака срещу легитимното правителство на Република България…

Сега внимавайте! Публикуваме цитат от официално съобщение на НЕК (собственик на язовира) от 18 юли 2017 година – точно преди месец, доста време преди т. нар. скандал да се завърти в публичното пространство:

„Губим водни количества, защото язовирът е в карстов район, има ронливи скали, от което се получават подводни отвори. Предстои облицовка на отворите. Завиряването ще започне от 1 септември“, съобщават от пресцентъра на НЕК в отговор на запитване на смолянска медия. За действителната причина оттам поясняват: „В чашата на язовир „Цанков камък“ се включва част от коритото на река Гашня. Коритото на реката е в много карстов район. По време на ремонтните дейности целта е да се поддържа много ниско ниво на язовира, за да се изпълнят строително-монтажните дейности по облицовка на отворите“, казва Христина Стоянова от пресцентъра на НЕК… И най-важното – посочва се, че този ремонт е съгласуван с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) още през месец октомври 2016 година. Сега сме август 2017-а.

Та, на кого му се спука гърнето?

„Виновен“ е Протоколът от Киото

Хидровъзелът “Цанков камък” е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и от други европейски страни. Той е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото.

Язовирът е замислен още през миналия век.

Настоящият оглед е планов и се прави за първи път. Така оголените стени ще могат да бъдат прегледани след още пет години. През септември съоръжението отново трябва да бъде завирено, съобщават от НЕК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. ГЕРБаджийска димка за отклоняване вниманието на хората от факта, че КОЙ се разследва от САЩ на най-високо ниво.

  2. Парцала Борисов си е наумил, че е голем манипулатор на лошия матриял, но този път обърка сценария и ще му струва много милиарди от откраднатите пари или ще му стегнат дървено пардесю.

  3. –П-а-р-ц-а-л-а- Борисов си е наумил, че е голем манипулатор на лошия матриял, но този път обърка сценария и ще му струва много милиарди от откраднатите пари или ще му стегнат дървено пардесю.

  4. Браво! Точно и ясно , отдавна исках да чуя това, браво на журналиста ,и цената не е минавала никога милиярд , ноо… сутринта по една ТВ казаха че е милярд и полувина , но то за нас парите са нищо.

  5. Помним как инж. д-р Доган се хвалеше, че неговото хоби е хидроинженерството и че проектът на „Цанков камък“ никак не го затруднил. И че напълно заслужено си получил хонорар от един милион лева. Сега научаваме, че той не бил всъщност проектант, а просто нямал нищо общо. А признатият от него милион?

  6. Цанков камък струва 1 млрд лв. – лъжа ли е? Миналата година е продал ел. енергия за 15 млн. лв. – лъжа ли е? Срокът му на откупуване е 1 000/15 = 66,7 г. – лъжа ли е? Журналист на име Пламен Енчев – е те това си е лъжа!!!

    1. Всичко което се изрежда са числа и са точни и верни !! Но е ЛЪЖА ,че е спукана чашката на язовирния комплекс………Лъжа са и всички твърдения на деса-простакеса и другия милиционер от глутницата герб…..

  7. Много пари за едно нищо Австрия е оправдание там Червените испраха най много откраднати пари

  8. Значи не са ни окрали с 1 милиард защото се е спукала чашката на язовира, а защото няма нужната водоплътност. Но е добре, че има „проницателни специалисти“ да ни обяснят как Доган е взел правилно 7 милиона за консултации.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.