С церемония събраха шепа пръст от Братската могила във Варна

В град Кубинка вдигат храм на Руската армия за 9 май

Шепа пръст от Братската могила в централните гробища на Варна беше събрана на официална церемония с отдадена почит към паметта на 45 съветски воини, погребани тук.

"Догодина отбелязваме 75-тата годишнина от победата над хитлеро-фашизма и по проекта "Пътища на паметта" Руската федерация ще издигне в град Кубинка, на 50 км от Москва, главен величествен храм на въоръжените сили на Руската армия. Там ще бъде положена пръст от всички места, свързани с битките по време на Великата Отечествена война и героите й", каза за "Труд" генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов.

Намерили последния си дом на бъгарска земя, воините са загинали от болести и от раните си. "Ние, руснаците знаем какво е война от дедите си, жертвите са много и когато хората започнат да забравят такива събития, това се повтаря, не искаме тя, войната, да се случи пак", каза дипломатът.

Той припомни, че няма семейство както в Русия, така и в границите на бившия Съветски съюз, което да не дало поне една жертва във войната. Загиналите са 27 милиона, от които 2/3 -цивилно население. Руският консул разказа, че средният брат на баща му е бил едва на 17 години, когато отишъл в армията и слава Богу се е върнал, но големият му брат е загинал на 21 години-младши лейтенант.

Събрана е пръст от братските могили в Софийска област, предстои церемония в Русе, както и да се вземе вода от морето край Бургас, където е имало потопени пет руски подводници. На събитието във Варна присъстваха помощник на военния аташе в руското посолство подполковник Алексей Бражник, дипломати и потомци на загиналите воини.

Коментари

Задължително поле