На 27 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 27.01.2020

Баскетболната легенда Кобе Брайънт е загинал в катастрофа с хеликоптер

Обявените за персона нон грата руски дипломати са напуснали България

Генералният директор на СЗО пътува за Китай във връзка с новия вирус

Нидерландия се извини за преследването на евреите

Коронавирусът мутира и става нелечим (ИНФОГРАФИКА)

11 елитни коне изгоряха при пожар във Врачанско

Четири реактивни снаряда се взривиха до американското посолство в Багдад

Оптична илюзия смая потребители в инстаграм

Националният консултант по вирусология проф. Ива Христова пред “Труд”: Тест за коронавируса ще имаме до месец

Жители на Ботевград протестират в подкрепа на кмета

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред “Труд”: Курсът лев – евро е гарантиран (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 януари 2020

Нов процес за убийство с бомба

С 12 лева поскъпва здравната вноска Застрахователни фондове ще доплащат за лечение при нужда, но и ще контролират разходите

Министър Ананиев: Създаването на конкуренти каси е радикално

С 12 лева се очаква да поскъпнат месечните разходи за здраве на осигурените българи. Това стана ясно след серия от срещи между представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, съсловните организации и болничния сектор, които се проведоха на 10 и 11 септември (понеделник и вторник).

Ресорният министър Кирил Ананиев трябва да представи в края на септември предложение за здравна реформа. Според предварителните дискусии между екипа му и институции и представители на сектора една от основните промени, които се предвиждат, е именно увеличаване на средствата в здравеопазването чрез въвеждане на допълнително задължително здравно застраховане.

Вариантите, които се обсъждат за това, са два. Единият е към сегашната здравна вноска от 8% да се добави втора удръжка на осигуреното лице, която ще е 2% от дохода. Другата опция е от всеки да се взимат допълнително по 12 лв. месечно, които да гарантират, че при нужда от лечение над 700 лева, пациентът няма да доплаща. Разходите над тази сума ще се покриват от допълнителни застрахователни фондове. Това може да стане възможно с включването им като допълнителни субекти в системата, които, от една страна, ще осигуряват при необходимост доплащане, а, от друга, ще упражняват допълнителен контрол над изразходването на средства в здравния сектор.

На пациента ще се определя ежегодно персонален лимит, от който при необходимост 85% ще се поемат от НЗОК, а останалите 15% – от него самия. Ролята на застрахователите като контрол и поемане на разходи, ще е именно при надвишаването на този лимит.

Към момента няма механизъм, който да задължи хората да внасят тези допълнителни 12 лева. Говори се за задължително допълнително осигуряване, тъй като ще се разчита на мащабни кампании, които да запознаят хората с новата концепция и да ги убедят в необходимостта от това тя да се приложи, обясниха пред „Труд“ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Застрахователните премии могат да зависят и от възраст­та на пациента, но това отново поставя въпроса за солидарния принцип на изразходване на средства и по всяка вероятност ще зависи от политиката на различните застрахователи.

Докато не видим конкретиките в това предложение за реформа, оставаме привърженици на идеята за реформа в сектор здравеопазване чрез демонополизиране на здравната каса и създаване на конкурентна среда. Това посочиха пред вестника от Сдружението на частните болници в България.

Припомняме, че вариантът за демонополизация на НЗОК беше другото предложение на екипа на министър Ананиев за реформа в сектора. То обаче не се лансира от ГЕРБ като самият министър на здравеопазването призна, че подобна промяна на този етап е твърде радикална.

На 26 септември ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат представени по-подробно идеите за промени. Ведомството на министър Ананиев е подготвило социологическо проучване, за да се запознае с нагласите на хората за новостите в здравния сектор.

 

Националният рамков договор може да отпадне

Лекарите искат да договарят цените на услугите

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Една от идеите за реформа в сектор здравеопазване, които се обсъждат е, възможността здравният министър сам да определя цените на медицинските дейности. Това предизвика и недоволство сред съсловните лекарски организации, които имат участие при тяхното формиране и с които всяка година се подписва Национален рамков договор за определяне на цените и услугите в здравеопазването.

Не е изчистен въпросът с участието на съсловните организации Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз в бъдещите законодателни промени, се посочва в позиция на БЛС. „Ние ясно подчертахме, че желаем в предложението за промени в законите това да бъде записано точно. Не сме съгласни да отстъпим нито на милиметър от нашите права и задължения, които имаме в момента.”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Съсловните организации няма да участват в следващите разговори, ако не се изчисти ролята им в здравноосигурителния модел”, предупреди шефът на БЛС.

Пред нас беше представена идеята Националният рамков договор да отпадне, но да има разговори между съсловните организации, застрахователите, НЗОК и министъра, заяви пред „Труд” Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Ние смятаме, че ролята на съсловните организации не трябва да се подценява, посочи още тя и подчерта, че организацията ще нястоява да бъде включена в преговорите за НРД.

 

Владислав Горанов, министър на финансите:

Има основателни подозрения за сериозен теч на средства

Увеличение на средства ще има само при гарантиран контрол

02-goranovПарите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата на здравеопазването. В момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец. Моделът, който се обсъжда теоретично е да не се доплаща над 700 лв. А над 700 лв. да се активира застраховката, заради която са тези 12 лева на месец и тогава да не ви се налага да доплащате. В момента има сериозен теч на средства. При снабдяването с лекарства има едни диспропорции, които очевидно са неестествени т.е. има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система.

 

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници:

Нужна е демонополизация на НЗОК

02-10-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%86– Д-р Болтаджиев, има два модела като възможни опции за реформа – демонополизация на НЗОК, за който самият здравен министър призна, че е радикален, а другият – включване на застрахователни дружества като допълнителни субекти. Какво смята за това Сдружението на частните болници?
– Ние държим на това да има контролиращи се независими каси – т.е. моделът на конкурентното здравно осигуряване, така че ние да поддържаме демонополизацията като вариант. Според мен всяка стъпка към конкуренция на осигурителите ще допринесе положително за системата. Една конкуренция, макар и такава, ще бъде добре и за пациенти, и за изпълнители, защото конкуренцията винаги повишава качеството.

– Едно от предложенията, които се обсъждат е онколекарствата да бъдат включени в цената на клиничната пътека, което означава, че водещи за предписанието на терапията ще станат финансови, а не медицински показатели, какво милите?
– Това ще бъде голяма грешка. Ние сме предлагали точно обратния вариант – лекарствата да се купуват от касата, а не от лечебните заведения, както е и сега. Предложеният вариант устройва акцизите за лекарства, както и някои директори на болници, но това в никакъв случай не е добро решение за пациентите и касата.

Предвижда се увеличаване на средствата в здравеопазването чрез въвеждане на допълнително задължително здравно застраховане.

 

Предложение

Онколекарствата – част от клиничната пътека

02-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0Онколекарствата да бъдат включени в цената на клиничната пътека. Това е друга промяна, която се обсъжда като част от предстоящите реформи. Представители на болничния сектор обаче са скептични към предложението и смятат, че то не е в ползва на пациентите. Ако медикаментите влязат в цената на пътеката, водещи за предписанието на терапията ще станат финансови, а не медицински показатели и ще се заложи на най-евтината терапия, която не винаги е най-подходяща. Според мениджъри на лечебни заведения решението е точно в другата посока – НЗОК да закупува онколекарства, както закупува например инсулина. Така ще се осигуряват ниски цени и ще може да се договарят отстъпки с фармацевтичните фирми чрез провеждането на тръжни процедури.

Всички предложения на екипа на министър Ананиев предстои да бъдат дискутирани на кръгла маса на 26 септември.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Много добро предложение! Но не 12, а 120 лева на месец за всички да е тази здравна застраховка! 700 лева собствен риск може да останат толкова.
  Само така може да се доближим като процес и условия към водещите в здравеопазването държави (специалистите ни от едно време са си по добри от техните).

 2. Това не са ли 50 процента увеличение, тия доктори дето се не наядоха.

  1. И 100% да са!
   Нали искаме здравеопазване кат в другите демокрации?!

 3. Коцепцията по скоро ще разубеди отколкото да убеди малкото здравноосигурени хора да си хвърлят парите от пусто в празно.Омръзна ни лекарската алчност и лукавост.До кога ще изтупват хората като брашнени чували?Все пак аз нямам наблюдения за беден доктор.Всички се замогнаха от човешкото„ОХ”.Моята прогноза е и тези които си внасят доброволно парите за здраве и те да спрат и да нарастне процента на неосигурените.А на циганите как ще им съберат парите?Само питам.

  1. ааа, не така андрешковци…
   отделно – лекарите са нишо в сравнение с магистратите – виж списъка на „потърпевшите“ в ктб. но никой не се интересува.

 4. Гербавите крадци немат наяждане. Ако парите не се крадат и има контрол, ще стигат. Но нали най-много крадат тези, които се отчитат на бойко и за това ще вдигат тежестта за бедните, а бойко ще има повече за крадене.

 5. Докато болниците са търговски дружества, така ще да е! Естествено е всеки търговец да се стреми към по-големи печалби при ниски разходи.Тук е заровено кучето! Държавата е абдикирала от задълженията си към поданиците и се грижи само за държавните чиновници, основните гласоподаватели.

  1. така е в демокрациите с най-добра здравна система….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.