С 13 млн. лв. обновяват пътя до хижа „Вихрен“

От хижа “Вихрен” тръгват много от туристическите маршрути в Пирин планина.

Трасето е с дължина 15 км

Община Банско стартира процедура за обновление на пътя, който води туристите от курорта до хижа Вихрен. Администрацията обяви една от най-големите си обществени поръчки, която е на стойност 13 283 403 лв. с ДДС.

Общината няма да разчита на финансиране по европейски програми. В проекта на договор е предвидено отложено изпълнение, тъй като за строителството на пътя няма осигурено финансиране и договорът с бъдещия изпълнител ще бъде под условие. Не е изключено община Банско да разчита на помощ от държавата. Тази година малката община получи от МС над 9 млн. лева за строителство на пътища.

Трасето, което ще бъде ремонтирано, е с обща дължина от 15,060 км. Предвиденият срок за изпълнение е 270 календарни дни. Пътят преминава през територията на Национален парк “Пирин”. Теренът е изцяло планински, с голям надлъжен наклон и денивелация от 940 м между началото и края на пътя. Трасето е морално остаряло и не отговаря на съвременните изисквания. Съществуващият път е в лошо експлоатационно състояние. На места по настилката има хлътвания, пропадания и множество пукнатини на асфалтовото покритие. Има няколко участъка с голямо пропадане на асфалтовата настилка, а предполагаемата причина са свлачищни процеси. Пътят минава през няколко мостови съоръжения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони