Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

С PlayStation 5 „Сони” гони нов стандарт

Извънредно положение в Чили след протести заради поскъпване на билетите за метрото (ВИДЕО)

Кайли Дженър пропря, създаде нов тренд

Лененото семе е добър помощник на здравето Да не се превишава препоръчителната доза от 1 до 3 супени лъжици на ден

Десетки загинали и пострадали при скъсване на дига в Красноярския край в Русия

Счупен крак води дупничанин в Dota 2

Съветник на Тръмп: Порошенко и обкръжението му си присвоили $820 милиона

Дъщерята на Гала получи пръстен от приятеля си (СНИМКА)

Още по-спортна лимузина Новата „тройка“ е чистокръвен „баварец“ за хора, които обичат да шофират

Калоян Паргов: Смисълът на кампанията е да предлага политики за по-добър живот на хората

Югозападна болница отчита ръст на приходите, печалбата и заплатите

500 кг от заразената с листерия риба е стигнала до потребителите у нас Хората, закупили продукта, могат да го върнат в магазините

С 34% нараснали разходите за заплати

България сред лидерите в ЕС по увеличение на парите за труд

Разходите за труд в България са нараснали с 34,6% през последните четири години (2013-2016). Само през четвъртото тримесечие на 2016 г. работодателите у нас са плащали за един отработен час с 8,2% повече в сравнение със същия период на 2015 г., показват най-новите данни на НСИ. Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите – с 9,4%, а в строителството – с 2,2%.

По този показател страната ни се нарежда на 4-то място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, според статистиката на европейската служба Евростат. Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – 8,1%.

Общият разход за труд представлява сумата от начислените средства за работна заплата, разходите за социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване.

“Брутният вътрешен продукт през последните четири години е нараснал с около 10%, с толкова се е повишила и производителността на труда в страната на фона на над 30% ръст на разходите за труд. Това е реално увеличение на доходите в България и разбива митовете, че работодателите в страната не инвестират в служителите си”, коментира пред “Труд” председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му в момента много работодатели плащат над възможностите си, за да задържат кадри. Според него това води до “изяждане на потенциал за бъдещо развитие” на компаниите, защото вместо да инвестират в производство, парите отиват за служители. Велев коментира и идеята за въвеждане на единна минимална работна заплата в ЕС.

“Минималната заплата в половин Европа да стане повече от средната, означава фалит на държави. Ако някой иска да убие Източна Европа, това е начинът”, каза още той. По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция.

“Производителността на труда у нас е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата”, подчерта той.

Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ – 30%, а в Китай под 30%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „България сред лидерите в ЕС по увеличение на парите за труд“ Защо става така,бе г-н Велев? Уж давате много пари за заплати ,а Бългерията е на 105-то място по щастие на хората й в целия свят ? Родината ми е на последно място по доходи в Европа и се нарежда до редица забатачени африкански страни. Вашите доводи нещо звучат доста фалшиво.Огледайте се господин Велев,вижте бедността на българите,наречени „работещите бедни“.

  2. Аман от мастити икономисти… Справка НОИ януари средна заплата в България малко под 800 лв. Справка пак там граница на бедността приблизително 350лв на човек. Сумите са брутни, не нетни. Какво излиза – едно 4-членно семейство, с двама! работещи родители на средна заплата (опазил Господ само единия да работи и то на минимална) е на границата на бедността. Аре у лево!

  3. 34 % ? Мъкааа! Боже, колко мъка има по тоя свят!

  4. За 4 години средната работна заплата се е увеличила от 730 лв на 790 (с цели 60 лв), което в проценти е под 10 %. Г-н бизнесмен, от къде ви е информацията? Щото мойта е от Бюлетините на НОИ. Знам, много ви боли да давате пари, но нали някой трябва и да ви ги спечели!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.