С 34% нараснали разходите за заплати

България сред лидерите в ЕС по увеличение на парите за труд

Разходите за труд в България са нараснали с 34,6% през последните четири години (2013-2016). Само през четвъртото тримесечие на 2016 г. работодателите у нас са плащали за един отработен час с 8,2% повече в сравнение със същия период на 2015 г., показват най-новите данни на НСИ. Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите - с 9,4%, а в строителството - с 2,2%.

По този показател страната ни се нарежда на 4-то място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, според статистиката на европейската служба Евростат. Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас - 8,1%.

Общият разход за труд представлява сумата от начислените средства за работна заплата, разходите за социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване.

“Брутният вътрешен продукт през последните четири години е нараснал с около 10%, с толкова се е повишила и производителността на труда в страната на фона на над 30% ръст на разходите за труд. Това е реално увеличение на доходите в България и разбива митовете, че работодателите в страната не инвестират в служителите си”, коментира пред “Труд” председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му в момента много работодатели плащат над възможностите си, за да задържат кадри. Според него това води до “изяждане на потенциал за бъдещо развитие” на компаниите, защото вместо да инвестират в производство, парите отиват за служители. Велев коментира и идеята за въвеждане на единна минимална работна заплата в ЕС.

“Минималната заплата в половин Европа да стане повече от средната, означава фалит на държави. Ако някой иска да убие Източна Европа, това е начинът”, каза още той. По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция.

“Производителността на труда у нас е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата”, подчерта той.

Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай под 30%.

Коментари

Задължително поле