Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България Четири биса за великия балетист

С 3,6% расте икономиката на България Увеличението се дължи основно на износа и потреблението

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,6% през второто тримесечие на 2017 година спрямо същия период на миналата. Това показват сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението се дължи основно на износа на стоки и услуги, които са съответно с 6,1% и 7% повече спрямо година по-рано по същото време. Крайното потребление също регистрира положителен икономически растеж от 4,2%, отчитат от НСИ.

Спрямо първите три месеца от 2017 година увеличението на БВП е 0,9%, което се дължи основно на бруто образуването на основен капитал (ръст с 2,4%), износа на стоки и услуги (ръст с 1,7%) и крайното потребление (ръст с 0,4%).

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24,3 милиарда лева. Реализираната добавена стойност за три месеца е 20,9 млрд. лв.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76%), което в стойностно изражение възлиза на 18,4 млрд. лв. През второто тримесечие на 2017 г. бруто капиталообразуването е 5,2 млрд. лв. и заема 21,6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително, отчитат още от НСИ.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, които са обект на последващи актуализации и ревизии, на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Очаква се НСИ да публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за второто тримесечие на 2017 г. на 5 септември 2017 г.

Както “Труд” писа, в пролетния си макроикономически обзор Европейската комисия очаква икономическият растеж на страната ни да се забави до 2,9% през 2017 г. от 3,4% през 2016 г. От Международния валутен фонд (МВФ) прогнозират също ръст от 2,9% през 2017 г. и дори още по-силно забавяне до 2,7 на сто догодина.

Българските власти обаче са малко по-оптимистично настроени, като от Министерството на финансите очакват растеж от съответно 3% и 3,1% за тази и следващата година, докато прогнозите на БНБ са за нарастване от 2,8 и 2,9%.

173 евро на човек от населението
Лидери сме в ЕС по дял на парите за сигурност

България е страната с най-висок дял на разходите за обществен ред и сигурност от брутния вътрешен продукт в ЕС през 2015 г. – 2,8%. На второ място след нас е Словакия (2,4%), следвана от Румъния (2,3%) и Хърватска и Полша (по 2,2%). На другия край на класацията са Дания и Люксембург (по 1,0%), Ирландия (1,1%), Малта и Финландия (по 1,2%), Швеция (1,3%) и Австрия (1,4%). Това са и държавите, които харчат под 1,5% от собствения си БВП за обществен ред и сигурност.

През 2015 г. 28-те страни членки са похарчили 258 млрд. евро за “обществен ред и сигурност”, сочат данни на Евростат.

Държавните разходи за обществен ред и сигурност са съставени от разходи за полицейските служби, противопожарните служби, съдилищата и затворите.

Класацията обаче е доста по-различна, когато похарчените суми се отнесат към размера на населението на всяка една страна. Средно разходите за обществен ред и сигурност са 507 евро на глава на населението в ЕС.

България и тук е на първо място, но че в обратна посока. Страната е похарчила едва по 173 евро на човек от населението по перото. Останалите с разходи под 250 евро на глава на населението са Румъния (183 евро), Литва (204 евро), Унгария (230 евро) и Хърватска (231 евро).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Бруто ще си ги мерим .. разходите, когато средната заплата в България стане колкото средната за ЕС. До тогава – САМО В %. Мисля, че и бюджетите по министерста трябва да се гласуват, като % от БВП, а не, като стойности, защото давайки повече на едно министерство, за другите остава по-малко от баницата! Който иска да получава повече да съдейства на икономиката за по-висок БВП. Например полицаите, вместо да разхождат показно новите си автомобили могат да ловят бандитите. Магистратите, вместо да разчитан на корупционни схеми могат да съдят ефективно мутрите по върховете. Лекарите, вместо да изписват несъществуващи болести и инвалидност на ромите, могат да лекуват по-качествено работещите.. Има начин!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.