Таен руски чат без американци

Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

IMO работи по-добре извън ЕС, ползват го в Дубай и Пакистан

WhatsApp мина Viber по сигурност с QR-код за компютър

Руското приложение за криптирани съобщения IMO отказа регистрация на американски мобилни номера. До невъзможността да комуникират с приятели и колеги отвъд океана алармираха потребители на мобилното приложение в България. IMO набира популярност у нас, тъй като се оказа много добра алтернатива за сигурни разговори на политици, съдии и бизнесмени, признаха пред “Труд” магистрати и търговски представители. Неговата връзка, обаче, е изключително силна между Дубай, Пакистан и въобще страни извън Европейския съюз. Разработчиците му са блокирали достъпа до протоколи на трети страни (vk.com, od.ru, facebook, icq и други подобни) до техния проект. Програмата работи на всички съвременни телефони, включително iOS и Android, но някои от функциите му не са преведени на английски и остават в менюто на руски език.

На пазара на приложенията за комуникация почти безспорно доминират и гигантите Viber и WhatsApp. Плюсовете и на двете е, че могат да се ползват и на десктоп, като WhatsApp се отваря на екрана на лаптопа само с QR-код. Само с потвърждение от мобилното устройство, компютърът получава достъп.

Не можете да се скриете напълно

За да получи акаунт в приложение за комуникация, потребителят не може да остане напълно анонимен, защото попълва телефонния си номер. В България, за да получиш номер, даваш името си. Там където е необходимо да оставиш телефонния си номер, не може да става въпрос за пълна анонимност - информацията на комуникацията не се чете, но е ясно самоличността на участниците, обясниха пред “Труд” IT експерти.

Криптиране “от край до край”

Криптиране на комуникация между две страни или “от край до край” се прави с цел ограничаване на достъпа на трети лица (доставчици на интернет услуги, автора на приложението, правителството или др.). Така, когато две или повече устройства комуникират чрез приложение, което разполага с това ниво на криптиране, информацията ще бъде предадена с помощта на секретен код, а не с несигурен обикновен текст. При използване на този метод на криптиране - ключът за криптиране се съхранява локално на самите устройствата на комуникиращите страни, с цел по-добра защита.

 

Сноудън и Шнайер залагат на Signal

С Telegram файловете ви се самоунищожават

Цветелина Георгиева,

Труд, Шумен

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън и Брус Шнайер, който е сред най-уважаваните експерти по компютърна сигурността в света, залагат на Signal - Private Messenger. Това коментира пред “Труд” Ангел Ангелов, доктор по методика на обучението по информатика. По думите му WhatsApp към момента е с повече от 1,5 милиарда потребители.

След него по популярност се нареждат Viber - с повече от 900 милиона регистрирани потребители, Line - с над 700 милиона, Telegram - с над 220 милиона.

В полза на криптирането при Telegram е опцията, че когато изтриете съобщения от вашата страна на разговора, на приложението от другата страна на тайния чат ще бъде наредено да ги изтрие съобщението. Също така можете да поръчате вашите съобщения, снимки, видеоклипове и файлове да се самоунищожават за определен период от време, след като са били прочетени или отворени от получателя.

 

Класация на браузърите

Кралят на анонимността е Tor

Безспорно сред най-разпространените браузъри, които гарантират безопасността и най-вече анонимността на потребителите е браузъра Тоr.

Наричат го Краля на анонимността, защото не само крие IP - адресите, но и данните се криптират цели три пъти. Всеки следващ сървър няма и идея за предишната точка на преминаването на пакетите с данни. Браузърът Tor се разработва от проекта TorProject. В самата абревиатура на Tor се крие думата лук (onion, б.р.), а в логото на браузъра е заложен и самият зеленчук. Това е така заради множеството слоеве на защита, които крият дигиталните следи на потребителите.

Tor позволява на потребителите и да теглят файлове безопасно и анонимно. Друг сигурен и анонимен браузър е Epic Privacy Browser. Познатите Google Chrome, Microsoft Edge и Opera също предлагат изключително висока степен на сигурност на потребителите, без обаче да гарантират такава анонимност, както първите споменати два браузъра.

Коментари

Задължително поле