Тайбе донесе първа квота за борбата

Тайбе Юсеин донесе първа олимпийска квота за родната борба, след като стигна финала на мондиала в Казахстан.

Световната и европейска шампионка за 2018-а записа 4 категорични победи в категория до 62 кг, като в полуфинала постигна най-бързият си успех на първенството – само за 39 секунди срази с технически туш 10:0 опитната унгарка Марина Састин. Преди това тя повали за 2,02 минути Ксиаожуан Луо (Китай) – 10:0, после тушира и румънката Криста Инче, а на четвъртфиналите прегази шведката Хенна Йохансон – 10:5.

Утре Юсеин ще брани титлата си срещу Айсулу Тинибекова (Киргизстан), пета от игрите Рио 2016 и трета от турнира „Дан Колов“ тази година.

С това Юсеин счупи каръка за нашите борци на мондиала в Нур-Султан, първа олимпийска квалификация. Нито един от състезателите ни в класическия стил, както и жените до момента не успяха да стигнат до разпределението на визите.

Последната ни представителка София Георгиева също претърпя поражение на старта в категория до 68 кг, след 0:10 от световната вицешампионка Даниел Лампад (Канада). С поражение започнаха и свободняците. Михаил Георгиев (65 кг) бе спрян от севернокореецът Жонг Мол Сон с 0:9.

Юлияна остана в подножието на медалите

Юлияна Янева остана в подножието на отличията на планетарното първенство по борба в Казахстан – пета. В малкия финал за бронза световната вицшампионка за девойки от 2017-а отсъпи на Елис Манолова, която се състезава за Азербайджан и е №1 в Европа – 1:3.

Все пак това е най-големият успех за Янева, която дебютира при каките. До момента тя има още бронз от световно и европейско за девойки и кадетки.

Днес излизат Мирослав Киров (74) в олимпийска категория и Али Умарпашаев в неолимпийската до 70 кг на свободния стил.

Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ

Коментари

Задължително поле