Тайно звено на Кремъл дестабилизира Европа

Генерал Аверянов (вляво) е командвал Анатолий Черпига, обвинен във Великобритания за опита за покушение срещу Скрипал, твърди “Ню Йорк Таймс”.

Дори ръководството на ГРУ не знаело за него

Скрипал и Гебрев сред мишените

Свръхсекретно подразделение на руското военно разузнаване (ГРУ) оперира от над десет години на територията на Европа с единствена мисия да дестабилизира държавите членки на ЕС.

“Това се твърди в специална разработка на в. “Ню Йорк Таймс”, посветена на т. нар. “Звено 29155”. Според според авторите на публикацията то е отговорно за специални подривни операции като опита за покушение срещу бившия руски таен агент Сергей Скрипал или предполагаемото отравяне на българския бизнесмен Емануил Гебрев.

Оперативните работници в подразделението са в голямата си част са офицери ветерани от руските кампании в Афганистан и Чечня и се намират под командването на генерал Андрей Аверянов от ГРУ.

Според “Ню Йорк Таймс” “Звено 29155” играе основна роля в стратегията за хибридна война срещу Запада, водена от руския президент Владимир Путин, която включва комбинация от пропаганда, хакерски атаки и кампании по дезинформация, комбинирани с открити военни действия.

Проучване на Ню Йорк Таймс” показва, че “Звено 29155” е било създадено през 2012 г. с указ на министерството на отбраната на Русия и е толкова тайно, че дори не е известно на ръководството на самата служба. Изданието борави с официална документация, която предполага връзката му с концепцията за хибридна война на Кремъл. Същият правителствен документ указва създаването на още две специални подразделения към въоръжените сили на Русия - “звено 74455”, което се предполага, че е пряко ангажирано с намесата в чуждестранни избори, и “звено 99450”, чиито служители са подпомагали руската инвазия на Кримския полуостров през 2014 г.

Коментари

Задължително поле