Талат Джафери: Как да обясня на над 100 000 граждани на РС Македония, че преброяването е отложено на пресконференция

Снимка: Уикипедия

Председателят на северномакедонския парламент Талат Джафери удари по масата при споменаването на темата за отлагането на преброяването на населението и категорично се противопостави на идеята на Зоран Заев и Християн Мицковски. По неговите думи лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не могат да предефинират закона за преброяването на населението, особено частта за регистрацията на диаспората, която сега ще продължи до приключване на броенето на терен, предвидено за периода от 1 до 30 септември, предава скопското електронно издание „Фактор“.

„Има закон и Конституция. Как мога да обясня на над 100 000 граждани на Република Северна Македония, че преброяването е отложено на пресконференция? Това е държава, която има ред. Има закон и Конституция. Няма да кажа нищо, докато не видя предложение-заплаха пред себе си. Дотогава ще видим всички процедури“, каза председателят на Събранието в предаването „Клик плюс“ по ТВ21.

Говорейки за снощното споразумение между министър-председателя Заев и лидера на опозицията Мицкоски, той се позова на правните процедури за промяна на закона за преброяването, което трябва да започне за местното население на 1 април.

Според Джафери, за да се промени законът за преброяването и да се удължи за септември в резултат на споразумението между Заев и Мицкоски, отнема много повече време от два дни до първоначално планирания старт на 1 април.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа