Талибаните отрекоха слухове, че един от техните висши лидери е бил убит

Талибаните (на снимката в средата - лидерът им Абдул Гани Барадар) обявиха първите си министри в бъдещото управление на Афганистан.

Талибаните отрекоха, че един от техните висши лидери е бил убит при престрелка със съперници, след слухове за вътрешни разцепления в движението близо месец след бързата му победа над подкрепеното от Запада правителство в Кабул, предава Reuters.

Сулаил Шахин, говорител на талибаните, каза, че молла Абдул Гани Барадар, бивш ръководител на политическия офис на талибаните, който бе назначен за вицепремиер миналата седмица, разпространи съобщение, в което отхвърли твърденията, че Барадар е бил убит или ранен при сблъсък.

„Той казва, че това е лъжа и е абсолютно безпочвено“, заявява Шахин в съобщение в „Туртър“.

Талибаните пуснаха и видеозаписи, които показват Барадар на срещи в южния град Кандахар, но агенция Reuters не може да потвърди автентичността на тези записи, нито тяхната актуалност..

В последните няколко дни се разпространяват слухове, че поддръжниците на Барадар са се сблъскали с тези на Сираджудин Хакани, ръководител на мрежата „Хакани,“ която е базирана близо до границата с Пакистан и на нея са приписвани някои от най -тежките самоубийствени атаки по време на войната.

Слуховете следват спекулации относно евентуални съперничества между военни командири като Хакани и лидери от политическата служба в Доха като Барадар, които ръководеха дипломатическите усилия за постигане на споразумение със САЩ.

Талибаните многократно отричат спекулациите за вътрешни разделения.

Барадар, считан някога за вероятен ръководител на талибанско правителство, не беше виждан публично от известно време и не беше част от министерската делегация, която се срещна с катарския външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани в неделя в Кабул.

Върховният лидер на движението, мола Хайбатула Ахундзада, също не е забелязан публично, откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август, въпреки че той направи публично изявление, когато новото правителство беше сформирано миналата седмица.

Спекулациите за лидерите на талибаните се подхранват от обстоятелствата около смъртта на основателя на движението молла Омар, която беше оповестена едва през 2015 г. две години по-късно, което предизвика сериозни обвинения сред ръководството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток