Тамплиерите са пазителите на познанието

Експерти дискутираха християнската вяра на VІІІ-та научна конференция на тема „900 години Орден на рицарите тамплиери”

„Искам дълбоко да подчертая разликата между "кръстоносци" и "тамплиери". Кръстоносците са войниците, тамплиерите са пазителите. Те приемат познанието, което съществува и го донасят на европейския континент”. С тези думи Великият Приор на Велик Приорат България генерал-майор Румен Ралчев откри VIII-та научна конференция на тема „900 години Орден на рицарите тамплиери”.

По думите му изключителни познания по медицина, както и в много други сфери, са стигнали до нас, благодарение на тамплиерите.

Честването на просветителската традиция на Ордена продължи с дискусии в три части. В тях участие, освен генерал-майор Румен Ралчев, взеха и историкът акад. Андрей Пантев, писателят Красимир Джамбазов, проф. Божидар Димитров и други.

На конференцията бяха коментирани въпроси, свързани с християнската вяра и нейното разпространение в Европа, християнските църкви и Орденът на тамплиерите по Светите земи, както и българската следа в Ордена. Засегнати бяха темите за историческите периоди в разпространението на християнската вяра, мултикултурализма и значението на божието единство в религията и в светския живот.

Акад. Андрей Пантев от Софийски университет подчерта космополитната роля на кръстоносното и тамплиерското движение, и припомни историческото значение на други световни революции и бунтове като Френската революция и атентатът в САЩ от 2011 г.

Архимандрит Дионисий от Българската православна църква продължи темата с фокус върху божествено триединство между църквата, светската власт и хората.

Орденът на рицарите е официално признат през 1128 г., когато на 14 януари е свикан църковен събор, на който папа Хонорий II утвърждава ордена и неговия устав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България