Танева: Всеки човек, минал през заразена зонаq е потенциален преносител на африканската чума 

Снимки: Денислав Стойчев

Апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция, съобщи министърът на земеделието

Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се заболяване с тежки икономически последици, апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева след днешното заседание на Министерския съвет във връзка със заболяването.

Танева съобщи, че предвид епизоотичната обстановка с африканската чума по свинете правителството е отпуснало 3,7 млн лв. за финансиране на мерки за справяне с болестта.

„Вчера бяха регистрирани нови 6 огнища на заболяването тип „заден двор“ въз основа на откритото огнище в предходния ден по повод надзора, който се извършва в 3-километровата зона. Вирусът беше много навреме хванат, още преди проява на клинични признаци, което означава, че заразяването е станало в много кратък период преди откриването му“, заяви Танева.

„Африканската чума по свинете е изключително остро и бързо разпространяващо се с много тежки икономически последици заболяване. То влезе за първи път в България през април 2018 г. Пикът на това заболяване е пролетно-летния сезон. Няма открита ваксина, няма лечение. Единствената възможност за ограничаване и изключване на заболяването от нашата територия са превенционните мерки и евтаназирането на заболелите животни“, обясни земеделският министър.

По думите ѝ отпуснатите средства ще бъдат предоставени на БАБХ за дезинфекция по ГКПП-тата и в населените места, където е открито заболяването. Парите ще се използват и за поемане на разходите за пробите и осигуряване на тяхната биосигурност, както и за отстрелване на диви животни и свине в задни дворове.

„Извън това продължава и информационната кампания до всеки заден двор в Северна България, особено в дунавските общини, където е най-голям рискът“, отбеляза министър Танев.

Тя посочи, че всеки човек, минал през заразена зона е потенциален преносител на вируса и апелира към изключително стриктно изпълнение на мерките за превенция.

Коментари

Задължително поле