Тарикатлъкът на Джонсън за Северна Ирландия

Може да има много раздори в този процес

Избирателите да кажат къде да бъде границата

Ахил беше уязвим само в петата, но все пак тя го уби. Границата на Северна Ирландия беше най-голямата „неистина“ на Борис Джонсън в Брекзит. Той каза на премиера на Ирландия, че няма да има граница. Каза на Демократичната юнионистка партия (DUP), че в Ирландско море няма да има граница. Каза на всички, че ще напусне Eвропейския митнически съюз.

Последната катастрофа е решението на Джонсън да отмени отново протокола за Северна Ирландия с ЕС. Той отказва да регулира митническата граница в Белфаст. Тъй като това предполага нарушаване на митническия контрол на ЕС, Брюксел е ядосан и заплашва със съдебни действия „много скоро“. И преди това сме виждали проблеми с доставките на някои храни в Северна Ирландия в резултат на края на първоначалния преходен период за Брекзит от началото на годината. Търговията не е свързана с шовинистичната реторика, а с живота на хората.

С изтичането на „гратисния период“ е ясно, че Джонсън трябва бързо да реши какво да прави - дали да издигне митнически бариери около шестте окръга и така да наруши споразумението от Велики петък, или да издигне тази граница около дока в Белфаст. Първият вариант би бил логистичен и емоционален кошмар. Вероятно това ще доведе до евентуален конфликт между севера и юга и много раздори в този процес. Или ще трябва за договореното с ЕС да барикадира Белфаст и да разгневи партньорите си от DUP, което той отказа два пъти да направи заради нарушението на Северноирландския протокол. Но той просто трябва да реши това.

Очевидно е противоречието на търговията със Северна Ирландия. Великобритания може да напусне митническия съюз, но Северна Ирландия реално не може. Честният път е да се попитат избирателите от Северна Ирландия какво точно искат. Те никога не са били питани дали искат да напуснат митническия съюз, както се случи с останалата част от Обединеното кралство. И това беше пак идея на Джонсън. Един ден Великобритания почти сигурно ще обърне гръб на идиотизма и ще се присъедини отново към ЕС. Докато това се случи, трябва да има граница. Затова просто попитайте Северна Ирландия къде трябва да бъде тя.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения