Сочената за тарторка на трафикантите на бежанци с основно образование и безработна

Снимка: Plovdiv24.bg

Половината от шестимата обвиняеми с тежки епикризи и болни родители

37-годишната хасковлийка Калина Иванова, обявената за тартор на бандата на трафикантите, които превозвали нелегални бежанци от турско-българската граница до София, се оказа с основно образование и безработна. Това стана ясно в сряда в Районния съд в Пловдив при гледането на мерките за неотклонение на шестимата обвиняеми, заловени край Пловдив при незаконен трафик на двама сирийци и трима иракчани през територията на България.

Адвокатът й пък депозира пред съда документ, че няма кой да се грижи за двете деца на 8 и 14 години на Калина с цел да омилостиви магистратите и да не наложат най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на клиентката му.

Половината от обвиняемите се оказаха с тежки епикризи за сърдечно-съдови заболявания, хернии и тем подобни или пък с родители на легло или с 90% инвалидност, но според държавното обвинение това не им е пречило досега да се занимават с престъпна дейност от месеци наред.

Групата е била наблюдавана отдавна, като четирима били основните двигатели в схемата за трафик на мигранти – Калина Иванова, 31-годишният Делян Николов от Бургас и живеещите на съпружески начала Калин Василев (на 36 години) от София и Анелия Велева (на 30 години), която била градски лидер на НФСБ в Костинброд и дори издигната като кандидат за кмет на последните местни избори от партията на вицепремиера Валери Симеонов.

Бившата барета Николай Дюлгеров от София и пловдивчанинът Любомир Тодоров били наети в случая за шофьори и превозвали с личните си автомобили „Ауди А3” и „Мерцедес” петимата бежанци. Те били натоварени в колите им в района на Синеморец, като арабите платили за услугата между 150 и 500 евро. По време на полицейската операция полицаите нарочно пропуснали пилотната кола, за да не предизвикват съмнения и спрели само автомобилите с бежанците.

Пилотното „Ауди”, в което пътували Делян Николов, Калин Василев и Анелия Велева, било задържано по-късно на изхода на Пловдив на Карловско шосе, а на финала на операцията криминалистите сложили белезниците и на тартора на групата Калина Иванова, която получавала информация за нелегалните бежанци от свои „контрагенти” от Турция.

Шестимата са привлечени като обвиняеми за престъпление по член 281 ал. 2, т. 1,2 и 5 от НК – противозаконно подпомагане на чужденци да преминават или пребивават на територията на България чрез моторно превозно средство, спрямо повече от едно лице и организирано от група лица. Той предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лв., както и конфискуване на автомобилите, с които са превозвани бежанците, ако са собственост на обвиняемите.

В крайна сметка съдът пусна под домашен арест Анелия Велева, но остави в ареста останалите петима обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право