Татяна Стоянова от Асеновград: Програмата на плодове и чай гони болестите

От 16 години жената е последовател на д-р Емилова

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

През лятото на 2003 г. Татяна отишла в медицинския център на д-р Емилова заради приятелка, която искала да отслабне. Татяна приела посещението в Пампорово като желана ваканция и нямала намерение да спазва програмата. Още първия ден обаче била силно привлечена от хората, атмосферата и най-вече от неизтощимата енергия и убедителност на д-р Емилова.

Направила първите си 10 дни на плодове, чай и мед и оттогава е убеден последовател на здравословното хранене и начин на живот. Татяна била с ниско кръвно налягане и имала колебания дали програмата ще е полезна при нейната диагноза. Колебанията є изчезнали бързо, защото изпитала лек дискомфорт само в първите 2-3 дни и след тях почувствала, че е точно на най-доброто за нея място.

Тя спазвала принципите на разделното хранене и живеела с убеждението, че прави за себе си полезни неща. В медицинския център разбрала колко дълбока може да е заблудата, че ако хапваш кренвирши, без да ги комбинираш с въглехидратни продукти, ще си здрав. Уж правиш най-доброто за себе си, а всъщност си вредиш, определя от натрупания вече полезен опит тогавашното си състояние Татяна. В менюто си имала и почти изключените след посещенията при д-р Емилова мляко и млечни продукти, колбаси, яйца.

Първото гладуване й дало неподозирано силна енергия и чувство на лекота. При захранването се превърнала в откривател на нови и непознати вкусове и аромати. Разбрала, че препечената филийка може да е истинско пиршество за сетивата. Най-обикновените зеленчуци на пара били по-вълнуващи от изискани многостепенни менюта. Татяна прави важно уточнение - най-добрият вариант за захранване след стриктно спазване на програмата е то да се направи в медицинския център под лекарски контрол. Колкото и да си информиран, ако се довериш на огромния опит на лекарката и нейния екип, ще имаш по-добри резултати, споделя тя.

За себе си е определила като най-подходяща комбинацията от престой в центъра за започване на програмата и следващо задължително идване - за захранването. Случвало се е да посещава вече любимото място, оставайки на природосъобразно хранене, съчетано с релаксираща почивка. Ритъмът се определя от натовареното всекидневие на Татяна, която е финансов мениджър. Жената е убедена, че въпреки многото ангажименти, успява да отдалечава задължителния за тези среди стрес благодарение на плодолечението и всичко полезно, научено от д-р Емилова.

Споделя, че спазвайки програмата, е избегнала появата и задълбочаването на много болести и се радва на отлично здраве. Още с първите по-дълги гладувания са изчезнали оплакванията от ниско кръвно, синузит, кожни обриви, неспокоен сън и др. Татяна прави почти всяка година 20-дневна програма, а всеки понеделник остава на плодове и чай. Казва, че това я зарежда за цялата седмица. Лесно є е да се придържа към здравословното хранене, защото вижда резултатите. Виждат ги и хората около нея и вече има съмишленици дори в офиса.

Отначало колегите били скептични към менюто на Татяна, но като опитали приготвеното от нея, останали удивени от вкусовете. Сега са оборудвани с блендер и други, лесни за употреба уреди и си правят бързи, но полезни и живи неща за хапване. Например спагети от тиквички, казва жената. Тя напълно е изключила месото, от животинските продукти приема рядко млечни и яйца. По празничен повод на трапезата има риба.

Почти не яде месо и синът є. Момчето е сред стотиците „гладни бебета” на д-р Емилова, пръснати по целия свят. Татяна забременяла, докато била на плодове и чай, износила Теодор толкова леко, че ходела на работа буквално до последния час преди раждането. Кърмила го според препоръките на д-р Емилова и малкият раснал здрав и даряващ щастие на близките си. Не е тъпкан с лекарства, както повечето от връстниците си и когато виждал по телевизията реклами за сладко сиропче срещу кашлица, питал майка си защо не му даде да опита това лакомство. Сега е на 13 години и вече е най-добър в България в детските серии на една от категориите в планинското колоездене.

Почитател на спорта е и Татяна. Става рано всяка сутрин и бяга по 5 км в гората. Занимава се и с цигун. В медицинския център харесва всички двигателни програми, най-много є допаднали хората и вече редовно ходи на народни танци и след работа. Тя няма проблеми с килограмите и поддържа впечатляваща фигура.

Важно е колкото се може повече хора да знаят, че с прости и лесни методи може да си здрав, казва Татяна. Възхитена е от начина, по който д-р Емилова прави достъпна и най-трудната медицинска материя. И заедно с това намира сили и енергия да отдели внимание на всеки пациент и да му помогне да открие своя път към здраве и щастие.

 

Рецепта на сътрудник Йорданка Илиева

Грах с картофи (1 порция)

В подходяща тенджерка задушаваме с малко вода два стръка зелен лук и един малък морков, нарязани на ситно. Добавяме 1-2 с. лъж. доматен сок. Щом заври, слагаме 100 г грах и един средно голям картоф, нарязан на кубчета. Наливаме и малко топла вода. Като се сварят картофите, добавяме по 1 щипка чубрица, морска или хималайска сол и смлян черен пипер и нарязани на ситно листенца зелен джоджен и 1-2 стръка пресен чесън. След 1-2 мин. отстраняваме съда от огъня и прибавяме 1 с.л. зехтин и щипка куркума.

Рецептата е на Йорданка Илиева - последователен пациент на д-р Емилова и сътрудник в създаването и експериментирането на здравословни менюта.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Супа от лапад и коприва (1 порция)

В подходяща тенджерка поставяме нарязани на ситно 2 стръка зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1/2 средно голям морков, стрък селъри и 1/2 чушка. Наливаме бульон от картоф, морков и целина да покрие зеленчуците (може и с вода). Оставяме да поври 10 мин. и добавяме 100 г лапад и 100 г коприва, почистени, измити и нарязани. Може да се наложи да добавим малко течност. Варим още 5 мин. и като дръпнем от огъня слагаме 1-2 листа пресен джоджен и сока от 1/2 лимон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве