Творби от колекцията на Алма Матер на „Оборище 5“

Изложбата се открива на 16 ноември, четвъртък.

Изложба отбелязва 135 г. от създаването на Софийския университет

Картини от Златю Бояджиев, Светлин Русев и други

Специална изложба, по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ще бъде открита в четвъртък в столичната галерия “Виваком Арт Хол Оборище 5” от 18:00 ч. Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември посетителите на галерията ще имат възможността да са сред първите, видели оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Представената извадка от съвременно българско изкуство, която ще бъде показана в галерия “Виваком Арт Хол”, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Ще бъдат показани картини от Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев, Андрей Даниел и много други.

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100 годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство налага създаването през 1998 г. на фонд “Изкуство”, а година по-късно и на университетската галерия “Алма Матер”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура