Тежки цени за Великден

Цените за Великден рязко бяха повишени през последните две седмици.

Три пъти по-скъпи са ваканциите в сравнение с преди две седмици, показва проверка на “Труд”

По морето има оферти от 42 лв. за вечер на база “ол инклузив”

100 лв. на ден излиза празника

Само за две седмици цените на пакетните ваканции за Великден нараснаха тройно, показва проверка на “Труд” в сайтове на хотели, туроператори и системи за генериране на “евтини” оферти. Докато преди две седмици оферти за нощувки с три хранения и дори безплатни напитки можеха да бъдат намерени за 27 лв. на вечер, сега масово пакетните оферти излизат около 100 лв. за същото. Като екстра част от хотелите включват и ползването на спа център. Така двучленно семейство за три-дневен престой трябва да даде поне 600 лв.

Според представители на бизнеса това е нормален процес. За да отворят за празниците хотелите край морето например трябва да си гарантират минимум 30 на сто заетост, обясниха за “Труд” експерти. Затова първо пускат по-изгодни оферти, а при достигане на този лимит, който гарантира, че собствениците ще могат поне да платят на персонала си, цените се вдигат до реалните им стойности.

Тези, които държат на по-изгодна Великденска ваканция, с малко търсене могат да открият и по-изгодни оферти. Например в тризвезден хотел в Слънчев бряг можете да откриете и оферти за “ол инклузив” пакети, в който освен нощувка, хранения и питиета са включени още ползването на чадър и шезлонг на басейна и безплатен паркинг, но с уточнението “ако има места”. Цената за тази ваканция излиза по 42 лв. на човек на ден, или 252 лв. за двойка.

Малко по-скъпи оферти има за Девин, които са за около 48 лв. на човек на ден, или 384 лв. за двама при пакет от 4 нощувки. Цената включва закуска, ползване на вътрешен минерален басейн, джакузи, сауна, парна баня, фитнес, паркинг и интернет в общите части. Край Габрово също има изгодни оферти и 4-дневен престой по Великден излиза малко над 300 лв. за двама. Пакетът обаче не включва друга храна освен закуски, но за сметка на това обещават празнична вечеря, ползване на сауна или парна баня и безжичен интернет.

Значително по-евтино ще ви излезе ваканцията, ако изберете да празнувате в апартамент под наем в София например. 72 лв. е най-евтината нощувката за двама за четири нощувки. Или по 9 лв. на човек на вечер. Офертата разбира се не включва нищо освен самото настаняване. В топ центъра на столицата излиза двойно по-скъпо, или 130 лв. за 4 нощувки за двама за периода на Великден. Тоест по 16 лв. на човек на вечер.

Предлагат Йордания и Египет

600 лв. излиза чукането с яйца по гръцки

Чартъри летят до Санторни и Корфу, полети има и до други острови за 24 май

Около 600 лв. на човек излиза Великден по гръцки, показват оферти на туроператорите. Близо толкова ще платите, ако изберете да се възползвате от чартърите до Санторини. Цените са за нощувки със закуски в 2 и 3-звездни хотели, като е включен и самолетният билет. Към местата за настаняване обичайно има и малки басейни, на които чадърите и шезлонгите са безплатни.

Празникът на остров Корфу също излиза около 650 лв. за три нощувки, като са включени чартърен полет, празничен Великденски обяд с жива музика и печено агнешко, чадъри и шезлонги на плажа и басейните, както и застраховки, включително и такава за отмяна на пътуването в случай, че PCR тестът ви е положителен. За 24 май има и чартъри до Родос и Крит, а от средата на юни и редовни полети на нискотарифна компания до Закинтос.

След отпадане на задължителната карантина за прибиращите се от Египет, вече има и интерес към празнуване на Великден в страната на фараоните, отчитат туроператори пред “Труд”. Офертите започват от около 800 лв. на човек за полет до Хургада за 5 нощувки и зависят от избрания хотел. Също с пакет от пет нощувки можете да отпразнувате Великден и в Йордания, като цените за тази ваканция започват от около 1000 лв. Добре е преди да стегнете багажа да се запознаете със специфичните анти-ковид мерки във всяка страна, съветват експертите.

Признава всички ваксини, дори и да не са одобрени от ЕС

Зелени коридори за ваксинирани в Гърция

Официално туризмът стартира от 14 май

Гърция планира да отвори зелени коридори по границите си за ваксинираните туристи, от които няма да се изисква отрицателен PCR тест.

Гърция ще пуска чуждите туристи, които са ваксинирани, по зелени коридори по границите, за да се избегнат задръствания, съобщи министърът на туризма Харис Теохарис.

Имунизираните срещу COVID-19 няма да бъдат задължени да показват отрицателен PCR тест. Такъв обаче ще е задължителен за хората, които не притежават ваксинационен паспорт. Освен PCR, те могат да представят и отрицателен антигенен тест. При децата тестовете ще са задължителни за тези над 10-годишна възраст, а за по-малките - не.

Атина планира да стартира туристическия сезон официално на 14 май. Има обаче вариант и пилотно да започне да пуска чужди туристи през сухопътните си граници още в средата на април. Предстои да се реши дали по същото време ще падне и 7-дневната карантина, която в момента се налага на влизащите в страната.
Туризмът осигурява близо една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ е зает в тази сфера. Всички заети в сектора ще бъдат ваксинирани в приоритетни групи през май.

“Предстоят ни още тежки дни, но вече изминаваме последната миля от този маратон”, обясни говорителката на правителството Аристотелия Пелони.

От вчера в гръцкия национален план за ваксинация срещу COVID-19 се включиха два нови гигантски центъра за имунизиране в област Атика. Към момента функционират 1042 ваксинационни центъра, в които работят около 3500 здравни служители.

От днес електронната платформа за запазване на час за ваксинация е в Гърция ще бъде отворена и за възрастовата група от 65 до 69 години. В момента се ваксинират граждани от възрастовите групи 60-64 години и над 70 години, както и такива с придружаващи заболявания.

Гърция е под карантина от началото на ноември, а хората имаха право да напускат домовете си само по конкретни причини и след изпращане на текстово съобщение до властите, или носене на декларация, когато става въпрос за придвижване по работа например. Нарушенията се наказват с глоба от 300 евро.

Моловете изкачват следваща оценка

Атина отваря малки магазини, ресторантите още не работят

Гърция започва да разхлабва строгите ограничителни мерки срещу коронавируса от този уикенд, когато на хората ще бъде разрешено да пътуват между отделните общини.

От понеделник ще отворят малките магазини, като първоначално, поне една седмица, ще важи ограничението от най-много три часа за пазаруване, което ще става по метода click away (т. е. покупките да бъдат предавани извън магазина). Ще бъде активиран отново кодът, който гражданите изпращат, за да декларират, че напускат домовете си, за да отидат на пазар.

Моловете засега остават затворени, като бъдещето им ще се реши при следваща оценка на епидемиологичната обстановка.

Затворени са и ресторантите и баровете. Очакванията са на заведенията на открито да бъде разрешено да заработят през този месец, предвид напредъка на ваксинационната кампания.

Училищата няма да заработят преди 12 април.

Пълно възстановяване след 5 години

Близо 70 на сто от хотелиерите очакват вълна от фалити

Пуснаха жалба в съда

Според част от хотелиерите за съвземане на туризма ще помогнат още масовата ваксинация и намаляването или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили или са били ограничени в дейността си.

Близо 70 на сто от хотелиерите очакват вълна от фалити до края на годината. Това показва проучване, направено след представителите на сектора с обща база от 17 500 легла. Анкетата е организирана от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Преобладаваща част от представителите на бизнеса очакват индустрията да се върне на нивата от преди кризата за срок от 3 до 5 години. За по-бързо съвземане на сектора според хотелиерите е необходимо да се планира и реализира адекватен маркетинг на дестинацията (26,8%), да отпаднат тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари (19,5%), да се отменят всички ограничения за работата на хотелите (12,2%), да се обедини браншът (12,2%).

Междувременно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са депозирали жалба пред ВАС срещу заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която затвори спа центровете и заведенията към хотелите, без държавата да предложи обезщетение на бизнеса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения