Тежък епидемичен взрив на холера в Нигерия

Нигерия преживява един от най-тежките епидемични взривове на холера от години с над 2300 починали от предполагаеми случаи на болестта в момент, когато най-многолюдната африканска страна се опитва да се справи с епидемични взривове на различни заболявания, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тазгодишният епидемичен взрив на холера е с повече смъртни случаи, отколкото през предишните четири години и е усложнен от от пандемията от коронавирус.

Нигерия е изправена пред ръст на случаите, дължащ се на варианта Делта, а по-малко от 1% от населението е напълно ваксинирано.

Най-малко 69 925 предполагаеми случая на холера бяха регистрирани към 5 септември в 25 от 36-те щата на Нигерия и в столицата Абуджа според нигерийския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Децата между 5 и 14 години са най-засегнатата възрастова група, а общият показател на смъртните случаи е 3,3 процента, което е повече от два пъти над този на коронавируса в страната - 1,3 процента.

Най-малко 2323 души са починали от предполагаеми случаи на холера тази година, но има опасения, че тези числа може да са занижени, имайки предвид многото засегнати от заболяването общности в труднодостъпни райони.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят