Телекоми и консултанти с повече приходи в кризата

Увеличението на приходите на куриерските компании през третото тримесечие е само с 1,7% спрямо предходното.

При филмите, телевизионните предавания и звукозаписа има спад с 42,5%

Информационните технологии са стабилно на пазара

Онлайн магазините, телекомите и консултантите имат сериозен ръст на приходите по време на кризата, показват данните на НСИ. През третото тримесечие на годината оборотът в пощенските и куриерските услуги е нараснал с 19,4% спрямо същия период на 2019 г.

В сектора “Далекосъобщения” е отчетен ръст на оборота с 24,7% на годишна база. Причината за това е, че много хора работят от дома си, а през топлите месеци работеха дори от хотели край морето, което доведе до използване на интернет и мобилни телефони за връзка с колегите.

Консултантите също имат повече приходи в кризата. Оборотът в сектор “Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението” е нараснал с 16% на годишна база. За това допринасят помощите от държавната хазна за фирми, пострадали от мерките срещу Covid-19. Често документите за помощите се попълват от консултантски фирми.

Любопитно е, че ръстът в онлайн покупките се забавя. През второто тримесечие имаше увеличение на оборота на куриерските услуги с 21,6% на годишна база, и с 8,6% спрямо предходното. През третото тримесечие, ръстът в сектора спрямо второто е само с 1,7%. Това дори е по-малко от ръста през 2019 г., когато нямаше Covid-19. Явно ръстът в онлайн покупките се връща към нормалните нива от преди кризата, а хората свикнаха с Covid-19 и пазаруват повече в традиционните магазини.

Най-голям спад на оборота има във “Въздушния транспорт” - със над 75% на годишна база, показват данните на НСИ. На второ място по спад на приходите са туроператорите с намаление от 70%. При производството на филми, телевизионни предавания и звукозапис има спад с 42,5%. Секторът на информационните технологии се представя добре - има ръст със 7,3% на годишна база. Но това е доста по-малко от ръста в бранша през миналата година.

Коментари

Задължително поле