Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

ТЕЛК системата трябва да си иде Акцията на прокуратурата е крачка в правилната посока

Занимавам се цял живот с темата, свързана с уврежданията. И не просто защото аз самият съм на инвалидна количка, а защото смятам, че това е една от важните, от цивилизационните теми, които разделят развитите от примитивните общества. За всичките тези години, в които съм се занимавал с темата, си дадох сметка, че най-възловият въпрос в сферата е оценката на увреждането. Кой и как определя кой човек е с увреждане и кой не е? И съответно какво е значението на това да си с увреждане – социална подкрепа ли ти осигурява, безплатно паркиране ли или нещо друго.

В този смисъл следя внимателно, не само заради професионален интерес, всички промени и сътресения в системата. Поради това смятам за важно да бъде поздравена прокуратурата за акцията срещу т. нар. “фалшиви инвалиди”, т. е. срещу криминалното и фалшиво издаване на ТЕЛК решения на хора, които нямат никакво увреждане, но получават социална подкрепа заради този съдбовен лист хартия, издаван от лекарските комисии. Това източване на социалните ни бюджети трябва да бъде прекратено и ресурсът да отива при онези, които реално имат нужда от него. Прокуратурата действа решително и точно, удряйки в сърцето на проблема – системата на ТЕЛК.

ТЕЛК е по съществото си един изключително остарял инструмент за решаване на проблемите в сферата на уврежданията. Атавизъм, въведен в Съветския съюз през 20-те и 30-те години на XX век, който днес, почти век по-късно, продължава да се разглежда като “Светая Светих” на уврежданията. Всички управленски опити за реформа в тази морално остаряла система биват блокирани и в крайна сметка не се осъществяват. А това е изключително вредно! ТЕЛК е не просто остарял, а буквално противоречи на базови принципи на модерната правова държава.

Съгласно Конституцията и редица международни договори, по които България е страна, гражданите имат право на труд. Нещо повече – Конституцията в чл. 48, ал. 2 изрично въвежда задължението на държавата да създаде условия за осъществяването на правото на труд на хората с увреждания. Със системата на ТЕЛК обаче държавата прави точно обратното, което се случва чрез т. нар. “противопоказания” за извършване на труд. Лекарите се събират, умуват и решават какво ти можеш и какво не можеш да правиш. Слагат ти щампа, която в много случаи е пожизнена и ти предопределят живота. Да не говорим за хилядите хора с увреждания, които макар че са способни и имат много умения и възможности, биват дамгосани с думите “негоден за всякакъв вид труд” в своите ТЕЛК решения. Това е абсолютно нередно!

От къде на къде някой ще дойде и ще ти каже ти какво можеш и какво не можеш? Нима хората с увреждания не сме достатъчно разумни да преценим сами какво можем и не можем? Защо някой ще дойде и ще ни каже как да живеем живота си? Това бъркане на държавата в душите на хората трябва да отиде на бунището на историята. Оценката на увреждането трябва да е комплексна и да отчита както медицинския, така и социалния аспект на проблема. А относно “противопоказанията”, те не трябва и не бива да са задължителни, както е в момента. Да препоръча държавата – добре. Но да те задължава?! Това е абсурдно! Има много хора с увреждания, които са се образовали, започнали са работа и държавата задължава техните работодатели да им прекратят трудовите правоотношения, защото да работят било “притивопоказно” за здравето им. Значи от една страна се борим да увеличим заетостта на хората с увреждания, а от друга идваме с държавно наложените санкционни механизми и им забраняваме да си живеят живота? И това под фалшивия претекст, че се грижим за здравето на хората с увреждания. Като човек с увреждане заявявам високо и ясно – хайде с тази “грижа” по-кротко, моля!

Не е работа на държавата, общината или кварталната социална служба да се грижат за мен. Аз се грижа сам за себе си и ако имам нужда от подкрепа, ще го заявя, където е необходимо. Този постсъветски манталитет, че хората с увреждания са едни неспособни, незнаещи и нищо не можещи хора е време да си иде веднъж и завинаги. Още повече, когато сме оставили тази преценка дали някой може или не може да извършва труд в ръцете на хора, работещи в затворена и на практика безотчетна система. Събират се хората в бели престилки, умуват, хвърлят чоп, играят на онче-бонче и решават съдбата ти за цял живот. Не казвам, че в системата на ТЕЛК няма почтени хора. Напротив! Има много такива и те трябва да бъдат ценени като специалисти. Но има и много корупция. Прокуратурата повдигна булото от миризлива мараня и тепърва от мрака на ТЕЛК системата ще изкачат демони. Затова е време да се оттървем от този атавизъм и да продължим напред.

 

Пресичане на корупционни схеми

Приключването на порочната практика по издаване на фалшиви ТЕЛК решения на хора, които нямат никакви увреждания, е крачка в тази правилна посока. Така ще се пресече една от големите корупционни схеми в страната и ще се освободи много ресурс за хората, които реално имат нужда от него. Хиляди хора с увреждания съществуват едва-едва, докато други с ТЕЛК, но, образно казано, здрави и прави, получават социални плащания. Това трябва да приключи. А след като приключи, е време да проведем големия разговор за това какво искаме от хората с увреждания. Искаме да ги превръщаме в бенефициенти на социални помощи или искаме да ги превърнем в независими хора, участващи според възможностите си на пазара на труда? Не може държавата да определя кой е годен и кой негоден. Това не е “защита”. Това не е “грижа”. Това е безобразие.

* Авторът е юрист, правозащитник и член на Комисията за защита от дискриминация

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Руският и съветският манталитет убиват народа и държавата. Народът ни се самоубива чрез русофилство и комунистическа логика. Авторът е много прав, но трябва да го разочаровам – да не търси съдействие от българска организация. Трябваше европейците да ударят по главата задрямалата администрация, за да направят тук-таме механизми за инвалиди. Защото българският архитект започва да проектира сграда първо от входните стълби, щото без десетина входни стъпала няма да е по български. Има ги стълбите дори за да се достигне до асансьора. Абе…

 2. Защо на нас все Русия ни в виновна за всичко , нека поглед себе си

 3. Болните, са повече от колкото са регистрирани днес в системата телк. Огледайте се, попитайте колеги, познати, роднини, много хора ходят на работа със сериозни заболявания. Просто, всеки ден се мъчат. Отношението към тези хора показва нивото на уважение днес между нас българите изобщо. Тези, които предизвикват образа между хората не са българи!!!

 4. Реалният проблем идва от циганите, те рекетират цялата държава не само чрез ТЕЛК, а и с детски и други помощи, а че има корумпирани бели престилки, които им помагат, и това е вярно. Държавата трябва да закрие ТЕЛК или там да сложи много камери и охрана.

 5. Големи помощи давате 40 лв че чак пак искате 15 дена да се работи за тях безсрамна държава няма като нашта държава никаде по света а за децките да не говорим сигурно с 35 лв много бързо забогатяваш

 6. защо хора,които отдавна са пенсионери по старост ползват привилегии,които трябва да са за хора в трудоспособна възраст,за мен е
  непонятно

 7. Вчера гледах новините на тв Атака по повод телка и ми направи впечатление, че доста от влизащите през входа бяха цигани. Вероятно има и от тях инвалиди, но се съмнявам, че мнозинството просто не иска да работи и цоца на държавна издръжка.

 8. Какви глупости е изписал авторът?!
  Никой не го задължава да се явява на ТЕЛК.
  На когото не му харесва системата, да не се явява на ТЕЛК и да си работи каквото си иска.

 9. Някой да е виждал абсолютно здрав човек? Всеки си има някаква болежка , но затова има болници,балнеолечение , има рехабилитация по НОИ и човек се възстановява и пак работи.Не може да получаваш инвалидна пенсия заради хипертония , дископатия и подобни заболявания , които съпътстват съвременния човек и които се контролират с лекарства.Трябва да се прецизират заболяванията,които причиняват наистина инвалидизация , за да могат да се насочат там повече средства.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.