Теменужка Петкова: Започна изграждането на електропровод от Варна до Бургас

Теменужка Петкова Снимка: Архив

През декември трябва да бъде факт договорът с Европейската инвестиционна банка за финансиране на интерконектора Гърция – България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“.

„За мен е чест и удоволствие да бъда част от днешното събитие. Когато говорим за енергийна сигурност, е важно да знаем, че тя винаги е пряко свързана с националната сигурност и икономиката на народите. Преди месеци приключи българското европредседателство и един от основните ни приоритети в областта на енергетиката бяха Западните Балкани – работихме да внедрим този регион в енергийната сигурност и да вървим към интегриране на пазарите“, заяви Петкова.

Тя посочи, че в управленската програма проектите в областта на природния газ за посочени изрично, като са дадени и сроковете, в които те трябва да се случат. „Вече е факт първата интерконекторна връзка с Румъния. Важен проект е и изграждането на интерконектора България – Сърбия. Що се отнася до интерконектора Гърция – България – той е един от ключовите за Балканския регион. Неслучайно този приоритет е определен от Европейската комисия като един от седемте топ приоритета в областта на енергетиката за нашето европейско семейство“, каза още Петкова и обясни, че реализацията на този проект е необратим процес.

„Към настоящия момент проектът е в своята решаваща фаза – финализират се обществените поръчки. Беше преодолян един много важен етап, свързан с това проектът да получи изключение от правилата за достъп. В момента работим по подписване на договора за финансиране с Европейската инвестиционна банка и се надявам в началото на декември той да бъде факт“, заяви енергийният министър и посочи, че държавната гаранция за този проект е 110 млн. евро.

„Работим за междуправителствено споразумение между Гърция и България, което да гарантира устойчивостта на проекта за в бъдеще. Усилията, които се положиха по него, бяха наистина много“, заяви Петкова.

Започна изграждането на електропровод от Варна до Бургас, който се финансира от Европейската комисия (ЕК) с 30 млн. евро, обяви още министърът на енергетиката.

„България ще участва в изграждането на LNG терминал в Александруполис. Това е проект, който има изключително важно значение за целия регион. Той е в пълна симетрия с интерконектора Гърция – България и затова българското правителство взе решение за участие в този проект, така че да имаме възможност за доставка на природен газ от различни източници – в това число и САЩ, и Катар, и Алжир“, заяви Петкова.

Енергийният министър коментира изграждането е на газоразпределителен център в България, като посочи, че това е концепция, която държавата ни води заедно с Европейската комисия вече три години. „Този проект се ползва с финансовата подкрепа на ЕК и се надяваме следващата година да представим направеното от Комисията проучване, за да стане ясно какви са възможните маршрути за доставка на природен газ, каква ще е стойността на един такъв проект и т.н.“, обясни Петкова.

По думите й този проект съдържа в себе си необходимостта от изграждане на липсваща инфраструктура и на борса за търговия с природен газ. „Смятаме, че това е успешната формула и за диверсификация на източниците, и за либерализация на пазара в целия ни регион“, каза тя.

Петкова посочи още и че само преди броени дни Българският електроенергиен системен оператор е дал старт на изграждането на електропровод от Варна до Бургас, който е около 86 км. „Проектът се реализира с финансиране от страна на ЕК с 30 млн. евро. Така че реализацията му е още едно доказателство, че всички тук в региона работим, за да гарантираме сигурност на гражданите си и бизнеса“, заяви енергийният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България