Теменужка Петкова: Очакваме парламентът да се произнесе за АЕЦ „Белене“

Французи и китайки имат интерес към проекта, каза енергийният министър

Ако парламентът ни даде мандат, ще започнем подготовката за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

„Това ще бъде доста дълъг процес. Трябва да се разработи такава процедура, която да гарантира максимална публичност, прозрачност, обективни критерии. В рамките на тази процедура ще проверим до колко реален е този инвеститорски интерес“, обясни Петкова.

Попитана очаква ли интерес от други държави за проекта АЕЦ „Белене“ Теменужка Петкова коментира: „Първо да видим дали ще имаме зелена светлина от парламента. Това е изключително важно“. „Няма как да се водят разговори, без да сме провели разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването- „Росатом“, каза още енергийният министър.

тя обяви, че до този момент най-голямата Китайска държавна компания е заявила своя интерес за възможността да участва в реализацията на проекта. "Този интерес беше препотвърден и преди броени дни, когато аз и вицепремиерът Томислав Дончев имахме съвместна среща", посочи Петкова.

В същото време тя подчерта, че няма как да се водят разговори, без преди това е разговаряно с конструктора на проекта и производителя на оборудването - „Росатом“.

„От страна на „Фраматом“, бившата френска компания „Рева“, също е налице заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на този проект“, посочи тя.

„Очакваме парламентът да се произнесе по предложението, което сме направили, за проекта АЕЦ „Белене“, коментира Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика