Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ. Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, обясни тя.

Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.

Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта, каза министърът. След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект.

Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Петкова. Оборудването е съвместимо, увери тя.

До този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин, заяви тя.

На въпрос възможно ли е възобновяването на руските енергийни проекти, включително „Южен поток“, тя отговори, че проектите, особено в газовата сфера, са много динамични. Изключително важно за нас е да запазим ключовото си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско предимство. България е стана членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът учери, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“. То преминава през три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

На въпрос трябва ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната. „Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията“, каза министърът.

Тя посочи още, че след промяна в нормативната уредба на КЕВР при кражба на ток ще се плаща три пъти по-висока цена за еленергията от досегашната, която всъщност е била по-ниска от цената за изрядните платци. Борбата с кражбата на ток ще е много сериозна, увери тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. „Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ Ами да участва,тебе кво ти е? Прическата ли ще ти се развали или костюмчето ти ще се изцапа?

 2. Най-доброто за Белене е да се замрази, да се направи музей на българската глупост, алчност и безхаберие. Добре би било да се комбинира със затвор за виновниците и да се показват в музея. Това ще даде най-добра възвръщаемост на загробените средства. Всичко друго е лъжа и измама.

 3. След като открадна два милиарда от нас, глоби ни в Париж 26 милиона и разсипа имиджа ни на нормална държава и сътвори един празен трап, руската енергийна мафия поема дъх и се втурва в ново изпускане на кръв от изпосталялата снага на България. Руската енергийно мафия трябва да влезе в Гинес с рекорд за най-най-мащабно и парализиращо ограбване на „суверенна“ държава от Европейския съюз. Има да носим дълго време срама по челото, синила от бича, следи от теглото от руския поробител, дето краде, насилва и както и турчин не е насилвал майка България.

 4. „Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище““ – и за къф * поемаме такива ангажименти? щот както каза олигoфренът плевнелиев сега сме по-независими от когато и да е?

 5. Теменужке, на референдум, оценяван на 20 милиона лева, българският народ каза НЕ на атомната централа в Белене. Нищо ли не значат за вас с батБойко 20 милиона и един национален референдум?

  1. лъжеш:
   bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(2013)

 6. Руските енергийни проекти трябва да се възобновят. Всички до един.

 7. „ограбване на „суверенна“ държава от Европейския съюз“

  правилно си го сложил в кавички… само олигoфрен кат плевелиев го използва без.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.