Тайни клиенти ще проверяват обслужването в ЧЕЗ

Грипна ваканция затваря училищата във Варна за седмица

Живко Мартинов 4 часа на разпит по „Суджукгейт“

МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Теодора Димова е писател на годината

Теодора Димова

Здравка Евтимова и Деян Енев са другите най-четени през 2016 г.

За трета поредна година ръководството на Столичната библиотека със съдействието на Столичната община връчва Годишни награди. На изискано тържество в Американския център директорката на библиотеката Юлия Цинзова връчи отличията на известни писатели, на активни читатели, медийни парньори и дарители. Тя подчерта, че над 210 000 единици от фонда на библиотеката вече са дигитализирани и са на разположение на читателите в сайта и електронния каталог, който има и мобилна версия. Церемонията започна с изпълнения на Вокален квартет „Светоглас” и стихове на поета Роман Кисьов, обявен за автор на Столичната библиотека за ноември.

В категорията „Писател на годината” отличието отиде при Теодора Димова (най-четен автор) и беше връчена от миналогодишния носител Стефан Цанев. „Радвам се, че се възвръща интересът на българина към съвременната литература. Най-хубавото на тази награда е това, че тя не е комерсиална, а статистическа. Ако една книга няма читатели, тя няма живот. Нека насърчаваме четенето!” – каза Теодора Димова. В категорията „Писател на детска литература” беше отличена Юлия Спиридонова-Юлка. „Най-четена книга” се оказаха „Български хроники” в 4 тома на Стефан Цанев.

Като „Най-четени български писатели” бяха наградени Здравка Евтимова и Деян Енев, чиито призове бяха връчени от Георги Константинов и проф. Михаил Неделчев. „В нашата държава читалищата и библиотеките продължават да работят изключително добре. Вероятно точно те ще ни спасят!” – каза Деян Енев. В категорията „Най-четени автори на научна и научнопопулярна литература” беше награден проф. Владимир Чуков за книгитe „Ал Кайда“ – с перо и сабя” и „Ислямският фундаментализъм”.

Отличията представляваха грамота, плакет на Столичната библиотека и луксозното издание „Царството на славяните” – история от Дон Мавро Орбини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.