На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Теодора Димова е писател на годината

Теодора Димова

Здравка Евтимова и Деян Енев са другите най-четени през 2016 г.

За трета поредна година ръководството на Столичната библиотека със съдействието на Столичната община връчва Годишни награди. На изискано тържество в Американския център директорката на библиотеката Юлия Цинзова връчи отличията на известни писатели, на активни читатели, медийни парньори и дарители. Тя подчерта, че над 210 000 единици от фонда на библиотеката вече са дигитализирани и са на разположение на читателите в сайта и електронния каталог, който има и мобилна версия. Церемонията започна с изпълнения на Вокален квартет „Светоглас” и стихове на поета Роман Кисьов, обявен за автор на Столичната библиотека за ноември.

В категорията „Писател на годината” отличието отиде при Теодора Димова (най-четен автор) и беше връчена от миналогодишния носител Стефан Цанев. „Радвам се, че се възвръща интересът на българина към съвременната литература. Най-хубавото на тази награда е това, че тя не е комерсиална, а статистическа. Ако една книга няма читатели, тя няма живот. Нека насърчаваме четенето!” – каза Теодора Димова. В категорията „Писател на детска литература” беше отличена Юлия Спиридонова-Юлка. „Най-четена книга” се оказаха „Български хроники” в 4 тома на Стефан Цанев.

Като „Най-четени български писатели” бяха наградени Здравка Евтимова и Деян Енев, чиито призове бяха връчени от Георги Константинов и проф. Михаил Неделчев. „В нашата държава читалищата и библиотеките продължават да работят изключително добре. Вероятно точно те ще ни спасят!” – каза Деян Енев. В категорията „Най-четени автори на научна и научнопопулярна литература” беше награден проф. Владимир Чуков за книгитe „Ал Кайда“ – с перо и сабя” и „Ислямският фундаментализъм”.

Отличията представляваха грамота, плакет на Столичната библиотека и луксозното издание „Царството на славяните” – история от Дон Мавро Орбини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.