Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Прожектират „Паразит“ първо в Бургас

Младен Маринов: По официалните канали няма запитвания от испанските власти за Бойко Борисов

Ограбиха белгийски бизнесмен в жилищен вход в Търговище

Фандъкова: Не прави чест на никого да провежда партийно шествие в Деня на Левски

Шумен на 14-то място по заплати

Наградиха кола, която се кара без книжка Citroen Ami One дава свобода на движение в града

Задържаха мъж, заплашил с убийство съдия от СГС

Младеж налетял да бие баба си, взела му наркотиците

Частен охранител нападна полицаи в Горна Оряховица Униформените открили стрелба по гарда

Теодосий Спасов – Кавалетен музикант

„Кавалетен” е термин за изкуство, което не е фиксирано, а е преносимо. Идва от италианската дума cavaletto (триножник) – например една маслена картина е кавалетна живопис, защото можеш да я поставиш, където желаеш, а не е статична като стенописити, фреските или стъклописите.

Блестящият музикант Теодосий Спасов придава ново, игриво значение на термина „кавалетен” – първо, защото свири на кавал и, второ – защото тази седмица пренесе уникалната се музика чак при пингвините в Антарктида. Така стана първият музикант, свирил на всичките седем континента на Земята.

С право наричат Теодосий Спасов кавалджията на света – той е музикант с огромен кръг почитатели по цялото земно кълбо.

Роден е на 4 март 1961 година в Исперих. Завършва музикалното училище „Филип Кутев” в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите новаторски идеи и проекти, за които събира с лекота музиканти от различни жанрове.

Теодосий беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички негови авторски пиеси. Така той разработва свой собствен, уникален стил. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джазови импровизации и класика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолк, джаз и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които бендът на БНР, хор „Мистерията на българските гласове”, ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев и др.

Сред прочутите чуждестранни имена, с които си е партнирал, са индийският перкусионист Трилок Гурту, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън и др.

Три години Теодосий е част от световно известното ирландско музикално-танцово шоу „Riverdance”. Участва заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска”, представен съвместно с Лондонския симфоничен оркестър.

През 1995 списание „Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока” е отбелязано: „Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Освен концертните си изяви, Теодосий Спасов участва в записи за филми, театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе и Карло Селиото.

За разлика от много други гениални музиканти, Теодосий Спасов е изключително речовит човек и се изразява прекрасно както с ноти, така и с думи:

„Този живот ни е даден за споделяне и общуване, а любопитството отваря вратите на откривателството. Това е много дълбоко и вълнуващо усещане – когато докосваш неща, които никой преди теб никога не е докосвал, и откриваш, и развиваш, имаш шанса да създадеш нещо коренно различно, ново…”

При общуването с най-известния свирач на кавал в света, неминуемо напира въпросът за прословутата „девета дупка” на този инструмент. Ето какво отговаря Теодосий в своя изискан стил:

„Деветата дупка на кавала е тази, която засвирва тогава, когато се затворят всички други. Това е най-ниският тон на кавала. Имам такава пиеса и мое лично откритие е, че деветата дупка може да се превърне в най-важната…”

 

Признание по света и у нас

Носител е на Международната академия за изкуства в Париж, „Музикант на годината” и на Статуетката на Аполон Токсофорос. Има две награди за филмова музика на Националния филмов център, приз за принос в българската култура „Добри Чинтулов”. През 1994 г. името му е включено в Световната енциклопедия по музика в Лондон.

През 2011 получава най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век”. Носител е и на орден „Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителен принос към българската култура. Присъждат му почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а преди пет години става „Артист на ЮНЕСКО за мир”.

 

За него

Теодосий е божествен като Йоан Кукузел

Много пъти съм слушал Теодосий, но когато бяхме в Брюксел на концерта за 3 март и гледах очите на гостите, между които и председателя на Европейския парламент, дълбоко в душата си си казах: „Господ наистина е българин!”. Теодосий е божествен – като Йоан Кукузел. Само неговата музика, тишина и очи, вперени в него”, разказа министър Рашидов пред репортери.

Вежди Рашидов, при връчването на “Златен век” на музиканта

 

Човек може да плаче от завист

Може човек да плаче от завист, но например такава – че не може да играе като онези момичета от художествената гимнастика, че не може да свири на кавал като Теодосий Спасов…

Васил Банов, актьор

 

Топлината и ритъмът му трогват сърцата

И ако името Теодосий означава даден от Бог, с гордост бихме могли да кажем, че Всевишният ни е дарил със завладяващ фолклор. Няма сърце, недокоснато от неговата топлина и ритъм. А когато се съчетае и със съвременни ритми, усещането е неописуемо.

Панчо Чернев, актьор

 

Създаде нов музикален жанр

Спасов се нарежда по-скоро в редиците на етноджаз и уърлд мюзик. Съгласен съм с оценката на сп. „Нюзуик”, че Теодосий „е създал нов музикален жанр.

Владимир Гаджев, музикален критик

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.