Тервел Тотев, ПСС: Туристите в планините да изтеглят предварително приложението за локализация

Времето в планините през следващите няколко дни няма да е много спокойно, очаква се да е предимно облачно с умерен до силен вятър по билата и слаби снеговалежи, а в билните части и ниска облачност, която ще се усеща като мъгла. Това заяви Тервел Тотев – дежурен в Планинската спасителна служба (ПСС), по БНР.

Той прогнозира, че планините, както е обичайно за новогодишните празници, ще са пълни в следващите няколко дни. Тотев припомни на тези празнуващи да се осведомяват за прогнозата за времето, за сложността на планирания преход, да са екипирани добре с дрехи и придвижване в снежни условия в планина.

„Задължително е човек да носи зареден телефон със себе си. Най-добре е смартфон, с който можете да се локализирате и да извадите координатите си, дори когато няма интернет покритие на мобилните оператори“, каза той.

Тервел Тотев предупреди планинските туристи да изтеглят предварително безплатното приложение за локализация на Планинската спасителна служба, а не както често се случва постфактум, когато им трябва.

„Изключително важно за нас е човек да може да ни прати координатите. Това ни улеснява работата и съкращава времето за което човек може да бъде намерен или упътен“, каза той.

„Това може да спаси човешки живот. Хората държат спасението си в собствените си ръце“, каза Тервел Тотев.

При нужда хората в планината може да звънят на единния европейски номер 112, на 1470 за всички мобилни оператори, 029632000 – централен денонощен пост на Планинската спасителна служба, за справки или съвети – 1471 на всички мобилни оператори.

За спешна помощ се препоръчва 112, каза Тотев, и посочи, че номерът, който препоръчва за консултации и съвети е 029632000.

По повод рекордния брой спасителни акции на ПСС до 1 декември тази година - 108, Тервел Тотев посочи, че човекопотокът в планините се е увеличил и ще се увеличава в следващите години.

Коментари

Задължително поле