Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие днес

Снимка: Архив

Тереза Мей трябва да отложи Брекзит, след като сделката й за напускане претърпя исторически разгром в парламента, смята лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която призовава премиера да удължи член 50, пише Daily Express.

Камарата на общините отхвърли сделката на министър-председателя с 230 гласа разлика. Това е най-голямата загуба на правителство в историята на парламента.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес.

Няма ограничения в броя на пътите, в които Джеръми Корбин може да инициира вот на недоверие, но е малко вероятно лидерът на опозицията да започне битка, която не смята, че може да спечели.

След гласуването, Никола Стърджън написа: „По-рано говорих с премиера – очевидно няма никаква идея какво да прави след това. Най-малкото, което тя трябва да направи сега, е да удължи член 50, за да спре часовника“.

Член 50 е механизмът, който дадена страна задейства, за да напусне Европейския съюз, като й дава две години, за да договори нови търговски отношения с Брюксел, преди да напусне блока.

Обединеното кралство трябва официално да напусне ЕС на 29 март 2019 г., като стартира член 50 преди две години.

Някои политици призовават Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, което може да се осъществи само с разрешение на ЕС, за да се даде повече време за преговори или дори за втори референдум.

Коментари

Задължително поле