Тереза Мей ще задейства процедурата по Брекзит в края на месеца

Британският премиер Тереза Мей обяви, че през следващите дни кралица Елизабет Втора официално ще одобри закона, който дава право на правителството да стартира процедурата по Брекзит. Междувременно обаче все повече се задълбочава спорът между Лондон и Единбург заради настояването на Шотландия да проведе нов референдум за независимост.

След снощната победа в парламента премиерът Тереза Мей оповести в триумфална реч пред депутатите, че Великобритания ще играе водеща роля в Европа след Брекзит.

В близките дни кралицата ще одобри закона, така че оставаме в графика, който набелязах преди шест месеца, и аз ще се върна в паламента преди края на този месец, за да известя кога официално ще задействам член 50 и ще започна процеса, чрез който Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз и ще започне нашата нова роля в света, каза Мей.

Премиерът пак посочи, че страната отново ще си върне контрола върху законите и границите, икономиката ще бъде по-силна, а обществото по-справедливо. Бурни възгласи обаче се надигнаха, когато тя спомена, че нейното правителство работи за нови отношения, които са в интерес на цялото Обединено кралство, визирайки Шотландия.

Ето защо ние работим в тясна връзка с отделните администрации, включително с тази на Шотландия. Сега не е моментът за игра на политика и несигурност, а момент страната да се обедини, подчерта Мей.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обаче остана непримирима, като настоя, че шотландците са тези, които трябва да решат бъдещето си и че шотландският парламент е този, който трябва да реши въпроса за референдума за независимост. Тя обаче бе критикувана остро от лидера на шотланските консерватори, Рут Дейвидсън, че не може дори да даде гаранции на шотландците, че Шотландия ще остане в Европейския съюз, ако стане независима.

Критики към Стърджън отправи и Найджъл Фарадж, който каза, че Никола Стържън иска нейните закони да се коват в Брюксел, нейните съдилища да бъдат в Люксембург, шотланската риба да я ловят европейците, а това не е независимост:

Не може да си независим и да си член на ЕС. Може би доброто нещо при провеждане на втори референдум е, че този спор най-накрая ще бъде решен подобаващо, заяви Фарадж.

Никола Стърджън заяви на фона на всички критики, че не може да позволи да бъде управлявана от правителство, което дори не е избрано, за разлика от нейното, което е получило ясен мандат да остоява интересите на шотландците.

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн нарече хипотетична възможността бъдеща независима Шотландия да получи от Великобритания правото да членува в Европейския съюз.

Този въпрос е колкото интересен, толкова и хипотетичен. Сигурен съм, че има много учени, юристи, мозъчни тръстове и въобще много по-интелигентни от мен хора, които с удоволствие биха мислили по този хипотетичен сценарий - каза говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа