Терористът Анис Амри обиколи половин Европа преди да бъде убит. Сега издирват съучастниците му (обзор)

БЕРЛИН. От нашия кореспондент.

Официален Рим потвърди, че застреляният днес призори в Милано е ислямистът Анис Амри, издирван от германските власти заради атентата в понеделник на коледен базар в Берлин.

Тогава той нахълта на базара с похитен от него 40-тонен полски ТИР, уби 12 души и рани други 48, 30 от които тежко. Сред жертвите са и две италианки.

След съобщения в медиите италианският вътрешен министър министър Марко Минити потвърди смъртта на атентатора на пресконференция в Рим, предавана на живо и в Германия.

Терористът е бил разпознат по пръстови отпечатъци. Той е бил покосен смъртоносно в 3 ч днес призори на площад “1 май” в северното предградие на Милано Сесто Сан Джовани.

Двама полицаи от патрул са поискали мъжът да се легитимира. Той крещи “Allahu akbar!” («Аллах е велик”) и открива огън срещу униформените, единият от тях е ранен. Установено е също, че Амри е стрелял със същия малокалибрен пистолет, с който при атентата в Берлин е убил шофьора на ТИР-а, поляка Лукаш У. (37 г.).

Униформените отвръщат със стрелба, Амри е улучен смъртоносно. Поразява го куршум, изстрелян от пистолета на полицая Лука Ската. Той е на 29 години, работи в полицията от 9 месеца и все още е на изпитателен срок.

В рамото е ранен неговият колега Кристиан Мовио (36 г.), който е бил незабавно опериран в болница в Монца.

От открит в раницата му билет става ясно, че Анис Амри е пристигнал в Италия от Франция. Последният му маршрут с пътнически влак е от френския град Шамбери за италианския Торино. След това се прехвърля на друг влак и поема към Милано, където пристига в 1 ч тази нощ. С метрото се отправя в северна посока и слиза на последната спирка Сесто Сан Джовани. Убит е на близкия площад.

След вътрешния министър пресконференция в Рим даде и италианският премиер Паоло Джентилиони, който заяви: “Анис Амри е бил застрелян по време на полицейска операция. Това, което се случи в Сан Джовани, показва колко е важно да се извършват проверки и службите за сигурност да си сътрудничат. Това ще продължи на национално и международно ниво. И в навечерието на празниците италианците трябва да са сигурни, че правителството прави най-доброто, на което е способно. Ние полагаме усилия в различни посоки, за да гарнираме преди всичко сигурност. Точно в днешния ден искам още веднъж да подчертая, че жертивте, паднали на берлинския коледен базар, за които скърбим, са още един повод всички ние, правителство и граждани, да бъдем още по-сплотени. Това, което се случи тази нощ (ликвидирането на терориста Амри – б. р.), трябва да покаже на гражданите ни, че държавата действа и ги подкрепя.”

С убийството на Анис Амри за Германия случаят не е приключил. Смята се, че той не е действал сам. Издриват се евентуални негови съзаклятници, вдъхновители и поръчители.

Коментари

Задължително поле