Тийнейджърки крадат скъпа козметика от мола и се бият една друга

Момент от заседанието на комисията.

Жесток въргал между две девойки и кражба на скъпа козметика от мола са сред най-фрапиращите случаи през първото полугодие на 2017 година  с участието на непълнолетни в Пловдив. Това стана ясно от отчета на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, представен от нейния заместник-председател Петко Василев.

Общо 54 непълнолетни са били обект на престъпно посегателство от страна на свои връстници или по-възрастни от 1 януари до 30 юни тази година. Сред престъпленията има малтретиране, блудства, телесни повреди, едно изнасилване. Осъдените непълнолетни са 19 , като двама от тях са с ефективни присъди, трима – с условни, други трима – с пробация, а 11 са се разминали само с порицание. 85 са предприетите мерки в 58 дела, заведени по закона за противообществените прояви.

Според Петко Василев все по-често непълнолетните използват и Фейсбук – например за отправяне на заплахи, с които цял клас ученици се опитва да компрометира часовете по един от предметите в училище. Друг фрапантен случай, при който се е стигнало до извънсъдебно решение, е за ученик, което публикува снимки на свой връстник, придружени с цинични текстове, че търси мъже над 50 години с цел секс. За случая е сезирана прокуратурата, а на извършителя е наложена възпитателна мярка в Центъра за превенция и социална адаптация.

Една от мерките, които комисията взима за предотвратяване на подобни престъпления, е непрекъснати разговори с ученици на теми, свързани с тормоза, насилието, половите престъпления, кражбите, разврата, вандализма и опасните престъпления.

От комисията отчетоха, че в Пловдив няма големи прояви на престъпления сред малолетните и непълнолетните. 90 % от лицата, които се водят на отчет в комисията, обаче са ученици. Те са извършили до момента 47 престъпления, което е с 5 по-малко за същия период на 2016 г., като в тях са били замесени 51 непълнолетни деца. 21 са противообществените прояви, а 19 са техните извършители. Водещи са кражбите, телефонните повреди, хулиганствата, посегателствата върху МПС-та.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.