Това заглавие би струвало 101 лв., ако го бе написала Дж. К. Роулинг

Корица на юбилейното българско издание за 20 г. на „Хари Потър”, чиито илюстрации от Любен Зидаров (одобрени лично от Дж. К. Роулинг) предизвикаха бурни реакции у нас.

Сп. „Форбс” обяви класацията на най-скъпо платени писатели за 2019-а

Авторката на „Хари Потър” спечели $92 000 000 през изминалата година

С приходи от 92 милиона щатски долара Джоан Катлин Роулинг оглави класацията на сп. „Форбс” за най-скъпо платени писатели през изминалата 2019 г. Отчетният период на авторитетното бизнес издание обхваща от 1 юни 2018 до 1 юни т. г. като сумата е преди приспадане на данъците.

За всяка написана дума авторката на „Хари Потър” получава средно по $4.37, направи приблизителна сметка интернет списанието Mental Floss. Това означава, че ако бе написала собственоръчно статията, която четете в момента, Роулинг щеше да прибави още 4726 лева към цялостното си състояние, оценявано на 1 милиард щатски долара (тя е първият писател в световната история, достигнал тази колосална цифра). За съжаление, г-жа Роулинг отклони нашата любезна покана поради претрупан график по празниците.

Продажбите на книги обаче не са основен дял от печалбите на създателката на Хари Потър. Тя събира осемцифрени суми от тематични паркове, мърчандайз, театрални постановки и нов филм за своя герой. Пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете” донесе приход от 2,3 млн. долара само за една седмица. 20-годишнината от издаването на първия том на поредицата за Хари Потър бе отбелязана от почитателите с нова вълна от интерес - бяха продадени 2,8 милиона копия от книгата само в САЩ.

Списание „Форбс” публикува списък с най-високо платените писатели в света от 2012 г. насам. Приходите им, измервани в милиони долари, дават надежда на много начинаещи, че има шанс да пробият в трудния свят на литературата. Все пак рядко в класацията изниква ново име, различно от познатите. Изненадата тази година е Мишел Обама, която влиза в списъка за пръв път, а изненадващо отпадат обичайно присъстващите Дан Браун и Джон Гришам. Ето останалите поред в списъка на „Форбс” след титулярката Роулинг:

2. Джеймс Патерсън - 70 млн. долара

Най-богатият автор в Америка продаде повече от 5,5 милиона тираж през последната година. Романът „Къде е президентът” (ИК „Егмонт”), който Патерсън издаде в съавторство с бившия президент Бил Клинтън, е най-продаваният трилър през миналата година.

Джеймс Патерсън запазва позицията си на най-богатия американски писател с нетно богатство от около 800 млн. долара.

3. Мишел Обама - 36 млн. долара

Бившата първа дама на САЩ е единственият автор, който не е присъствал в досегашните класации на „Форбс”. Мемоарът й „Моята история” (изд. „Софтпрес”) е реализирал продажби от над 10 милиона копия след излизането си в края на 2018 г. Съпругът є Барак Обама също е готов със собствена книга, която ще излезе през 2020 г. Двамата заедно са получили от издателя си аванс от 65 млн. долара за своите спомени. Мишел реализира допълнителни приходи от турнето си за представяне на книгата в 10 големи американски града, по време на което тя пълнеше огромни зали с фенове подобно на рокзвезда.

4. Джеф Кини - 20 млн. долара

Авторът на любимия „Дневникът на един Дръндьо” (ИК „ДуоДизайн”) продаде 3,6 милиона тираж за 12 месеца. Наскоро Кини беше удостоен с френския Орден за изкуство и литература - едно от най-големите отличия за автори в света.

Американецът гостува у нас в началото на декември, за да представи новата си книга „Снегояд”, част от поредицата „Шоуто на един Дръндьо”.

5. Стивън Кинг - 17 млн. долара

Приходите на Краля на хоръра спаднаха с 10 милиона долара от миналата година, когато той събра осемцифрена сума от новата филмова адаптация на „То”. Сега от трето той падна на пето място в класацията на „Форбс”. Общото имотно състояние на Кинг се оценява на 400 милиона долара - няма и половината от това на колежката Роулинг.

Коментари

Задължително поле