Този протест отдавна не е на майките

Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Протестиращите майки пак се изпокараха

Майките на деца с увреждания, които от седмици протестират под мотото “Системата ни убива” за пореден път се скараха и си размениха взаимни обвинения в групата си във фейсбук.

Тяхното основно искане беше повече пари за децата и оставка на вицепремиера Валери Симеонов, но след като тя стана факт и в бюджета за догодина бяха предвидени 150 млн. лева повече за хората с увреждания, разправиите не стихват. На последния протест се стигна дори до намеса на полицията, за да потуши напрежението сред майките.

Под поредния призив за протест в понеделник, отправен от една от протестиращите Вера Иванова, друга майка - Ина Маринова пише: “ (...) Ако на публиката все още не е станало ясно, нека им кажа - този протест отдавна НЕ е на майките на деца с увреждания, той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого. Предвид, че Вера има 10 мозъчни клетки, дори не съзнава, че се е продала напълно безплатно”, визирайки едно от лицата на протестите Вера Иванова, която ръководи Конфедерация за защита правата на децата.

Друга майка – Валентина Христова пък пише: “ Като човек, дал сърце и душа за тази кауза, ще напиша някои неща, с ясното съзнание, че ще бъдат изтрити. Дано не ги изтриете, за да разберат повече хора какви ги вършите. Няма да дойда в понеделник. Няма да застана рамо до рамо с хора, които унищожиха вярата ми в доброто, на които вярвах безрезервно, а така се омотаха в стремежа си...към не знам какво, само мога да предполагам. Отказвам да участвам в подобно задкулисие, при което правим мили очи пред камерите, а после се гоним с полиция”.

Друга от жените в групата – Гери Маркова пише “Фактът, че около теб Вера, останаха хора, които първо не са от самото начало в борбата и второ изглеждаха всички психически неуравновесени, ме спира да търся каквато и да е комуникация с вас. Не знам чии интереси защитавате, но определено не са на хората с увреждания. Изгонихте един по един всички хора с капацитет и останахте една група лумпени, както се изказа един депутат.”

 

Дават още 3 млн. лв. за децата с увреждания

Повече пари за Центровете за специална образователна подкрепа

Предвижда се увеличение на заплатите на специалистите в центровете

Допълнителни близо 3 милиона лева ще получат Центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) за деца в училищна и предучилищна възраст през следващата година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща с представители на ЦСОП. Единният разходен стандарт, който институциите получават, през 2019 г. ще нарасне с до 47% и така сумата за най-тежките случаи ще стане 5979 лева, вместо досегашните 4080 лева, обясни Вълчев. Предвижда се да се увеличат и възнагражденията на специалистите, които работят с децата.

В момента Центровете за специална образователна подкрепа в страната са общо 43 – 35 държавни и 8 общински. Те бяха преобразувани в такива преди година, като дотогава функционираха като помощни училища. Сега в тях са настанени общо 2900 деца с тежки увреждания, които не могат да се адаптират в масовите училища. В центровете има целодневна организация – там децата се обучават, имат занимания по интереси, рехабилитация, осигурено им е хранене и транспорт, а на места има и общежития за тези, които живеят далеч.

По думите на министъра ръстът за средствата за центровете е най-висок и те ще получат между 20 -25 % допълнително от планираното за останалите институции.

“На лице е намаляване на броя на децата, които са в центровете за специална образователна подкрепа, това е заради политиката на интегрирано обучение”, посочи Вълчев. Според него средствата никога не са достатъчни. “Тази подкрепа е скъпа, защото изисква специалисти, материална база, обучения и оборудване на центрове. За следващата година да бъдат увеличени средствата за издръжка, храна, транспорт. Важно е да се мотивират повече специалисти, които да работят в тези центрове и вероятно ще увеличим допълнителното възнаграждение на тези служители. При тях се работи по-трудно с децата, “ обясни още образователният министър.

 

Отпускат 1.5 млн. лв. за стипендии в дуалното обучение

МОН със стратегия за възпитание на учениците

Учат ги на толерантност и патриотични ценности

Министерството на образованието и науката разработва стратегия за възпитателната работа в училищата и детските градини. Това съобщи ведомственият министър Красимир Вълчев вчера по време на конференцията “Ценности и образование”.

“Целта на проекта е да се откроят ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. В момента образователните институции осъществяват такива дейности, но параметърът им не е дефиниран. Сега с тази стратегия се опитваме да провокираме разговор в какви ценности искаме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които осъществяваме тази работа”, уточни Вълчев.

По думите на министъра в проекта се залага децата да се възпитават в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. В стратегията са заложени също трудовото възпитание, възпитанието в дисциплина и отговорност, дори и естетическото възпитание.

“Част от въпросите в стратегията са за границите и възможностите на училищата и детските градини за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето”, каза още Красимир Вълчев.

Просветният министър каза още, че за следващата година отпускат 1,5 милиона лева за стипендии на учениците от дуалната форма на обучение, при която те упражняват професия в реална работна среда. За първи път са гласувани такива средства за стипендии в дуалното обучение, като според просветния министър се предвижда парите да се увеличават.

“Предстои да стартираме проект по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение”, заяви Красимир Вълчев и допълни, че се увеличават учениците, паралелките и работодателите, включени в нея.

По думите му тази форма на обучение е възможност да се върне част от позагубената репутация на професионалното образование.

 

Зам.-министър Зорница Русинова обяви

Влагат 5 млн. лв. за социално включване

Веселина Ангелова,

Труд, Велико Търново

Общо 5 млн. лева се предвиждат за финансиране на проекти за социално включване на хората с увреждания по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. От тях 750 000 лв. са от националния бюджет. Останалите осигурява Европейският социален фонд. Това обяви вчера във Велико Търново Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика.

Целта е с проекти да се създадат предпоставки за активно включване на пазара на труда на хора с увреждания и лица, полагащи грижи за тях. “Това може да стане с предоставяне на комплексни и междусекторни услуги. Допустимите кандидати са доставчици на социални услуги”, коментира Русинова.

Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване с проекти е януари догодина.

 

Мариана Иванова, майка на дете с увреждания:

Синът ми се развива по-добре в Центъра

“Имам 12-годишен син Денис, който е със синдром на хипериактивност и говорни нарушения. От 2 години детето ми посещава ЦДСОП във Видин. Откакто е там има страхотен напредък във всяко едно отношение”, каза Мариана Иванова от Видин. Тя посочи, че от 1 до 4 клас синът й е посещавал масово училище с допълнително ресурсно подпомагане, но там нещата не са се случили както трябва. “Сега детето се развива във всяко едно отношение, отделно го водя и на логопед. В училището по ред причини се чувстваше отхвърлен, но тук намери своята адекватна среда”, каза още Иванова.

Коментари

Задължително поле