„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Протестиращите майки пак се изпокараха

Майките на деца с увреждания, които от седмици протестират под мотото “Системата ни убива” за пореден път се скараха и си размениха взаимни обвинения в групата си във фейсбук.

Тяхното основно искане беше повече пари за децата и оставка на вицепремиера Валери Симеонов, но след като тя стана факт и в бюджета за догодина бяха предвидени 150 млн. лева повече за хората с увреждания, разправиите не стихват. На последния протест се стигна дори до намеса на полицията, за да потуши напрежението сред майките.

Под поредния призив за протест в понеделник, отправен от една от протестиращите Вера Иванова, друга майка – Ина Маринова пише: “ (…) Ако на публиката все още не е станало ясно, нека им кажа – този протест отдавна НЕ е на майките на деца с увреждания, той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого. Предвид, че Вера има 10 мозъчни клетки, дори не съзнава, че се е продала напълно безплатно”, визирайки едно от лицата на протестите Вера Иванова, която ръководи Конфедерация за защита правата на децата.

Друга майка – Валентина Христова пък пише: “ Като човек, дал сърце и душа за тази кауза, ще напиша някои неща, с ясното съзнание, че ще бъдат изтрити. Дано не ги изтриете, за да разберат повече хора какви ги вършите. Няма да дойда в понеделник. Няма да застана рамо до рамо с хора, които унищожиха вярата ми в доброто, на които вярвах безрезервно, а така се омотаха в стремежа си…към не знам какво, само мога да предполагам. Отказвам да участвам в подобно задкулисие, при което правим мили очи пред камерите, а после се гоним с полиция”.

Друга от жените в групата – Гери Маркова пише “Фактът, че около теб Вера, останаха хора, които първо не са от самото начало в борбата и второ изглеждаха всички психически неуравновесени, ме спира да търся каквато и да е комуникация с вас. Не знам чии интереси защитавате, но определено не са на хората с увреждания. Изгонихте един по един всички хора с капацитет и останахте една група лумпени, както се изказа един депутат.”

 

Дават още 3 млн. лв. за децата с увреждания

Повече пари за Центровете за специална образователна подкрепа

Предвижда се увеличение на заплатите на специалистите в центровете

Скандали разделиха протестиращите пред МС майки.
Скандали разделиха протестиращите пред МС майки.

Допълнителни близо 3 милиона лева ще получат Центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) за деца в училищна и предучилищна възраст през следващата година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща с представители на ЦСОП. Единният разходен стандарт, който институциите получават, през 2019 г. ще нарасне с до 47% и така сумата за най-тежките случаи ще стане 5979 лева, вместо досегашните 4080 лева, обясни Вълчев. Предвижда се да се увеличат и възнагражденията на специалистите, които работят с децата.

В момента Центровете за специална образователна подкрепа в страната са общо 43 – 35 държавни и 8 общински. Те бяха преобразувани в такива преди година, като дотогава функционираха като помощни училища. Сега в тях са настанени общо 2900 деца с тежки увреждания, които не могат да се адаптират в масовите училища. В центровете има целодневна организация – там децата се обучават, имат занимания по интереси, рехабилитация, осигурено им е хранене и транспорт, а на места има и общежития за тези, които живеят далеч.

По думите на министъра ръстът за средствата за центровете е най-висок и те ще получат между 20 -25 % допълнително от планираното за останалите институции.

“На лице е намаляване на броя на децата, които са в центровете за специална образователна подкрепа, това е заради политиката на интегрирано обучение”, посочи Вълчев. Според него средствата никога не са достатъчни. “Тази подкрепа е скъпа, защото изисква специалисти, материална база, обучения и оборудване на центрове. За следващата година да бъдат увеличени средствата за издръжка, храна, транспорт. Важно е да се мотивират повече специалисти, които да работят в тези центрове и вероятно ще увеличим допълнителното възнаграждение на тези служители. При тях се работи по-трудно с децата, “ обясни още образователният министър.

 

Отпускат 1.5 млн. лв. за стипендии в дуалното обучение

МОН със стратегия за възпитание на учениците

Учат ги на толерантност и патриотични ценности

МОН разработва стратегия за възпитателната работа в училищата и детските градини.
МОН разработва стратегия за възпитателната работа в училищата и детските градини.

Министерството на образованието и науката разработва стратегия за възпитателната работа в училищата и детските градини. Това съобщи ведомственият министър Красимир Вълчев вчера по време на конференцията “Ценности и образование”.

“Целта на проекта е да се откроят ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. В момента образователните институции осъществяват такива дейности, но параметърът им не е дефиниран. Сега с тази стратегия се опитваме да провокираме разговор в какви ценности искаме да възпитаваме децата си, както и какви са инструментите, с които осъществяваме тази работа”, уточни Вълчев.

По думите на министъра в проекта се залага децата да се възпитават в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. В стратегията са заложени също трудовото възпитание, възпитанието в дисциплина и отговорност, дори и естетическото възпитание.

“Част от въпросите в стратегията са за границите и възможностите на училищата и детските градини за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето”, каза още Красимир Вълчев.

Просветният министър каза още, че за следващата година отпускат 1,5 милиона лева за стипендии на учениците от дуалната форма на обучение, при която те упражняват професия в реална работна среда. За първи път са гласувани такива средства за стипендии в дуалното обучение, като според просветния министър се предвижда парите да се увеличават.

“Предстои да стартираме проект по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение”, заяви Красимир Вълчев и допълни, че се увеличават учениците, паралелките и работодателите, включени в нея.

По думите му тази форма на обучение е възможност да се върне част от позагубената репутация на професионалното образование.

 

Зам.-министър Зорница Русинова обяви

Влагат 5 млн. лв. за социално включване

Веселина Ангелова,
Труд, Велико Търново

Общо 5 млн. лева се предвиждат за финансиране на проекти за социално включване на хората с увреждания по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. От тях 750 000 лв. са от националния бюджет. Останалите осигурява Европейският социален фонд. Това обяви вчера във Велико Търново Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика.

Целта е с проекти да се създадат предпоставки за активно включване на пазара на труда на хора с увреждания и лица, полагащи грижи за тях. “Това може да стане с предоставяне на комплексни и междусекторни услуги. Допустимите кандидати са доставчици на социални услуги”, коментира Русинова.

Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване с проекти е януари догодина.

 

Мариана Иванова, майка на дете с увреждания:

Синът ми се развива по-добре в Центъра

“Имам 12-годишен син Денис, който е със синдром на хипериактивност и говорни нарушения. От 2 години детето ми посещава ЦДСОП във Видин. Откакто е там има страхотен напредък във всяко едно отношение”, каза Мариана Иванова от Видин. Тя посочи, че от 1 до 4 клас синът й е посещавал масово училище с допълнително ресурсно подпомагане, но там нещата не са се случили както трябва. “Сега детето се развива във всяко едно отношение, отделно го водя и на логопед. В училището по ред причини се чувстваше отхвърлен, но тук намери своята адекватна среда”, каза още Иванова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Моите съболезнования към починалия морал в този вестник!

    1. И това го казва предател русофил и комунист – група, която е световно известна с безскрупулна наглост, липса на морал и невиждана агресия. Ти си или платен агитатор, или идиот, най-вероятно е първото, но не изключвам да си и двете.

  2. БРАВО НА ТРУД! Като махнем аналната черногледа повърня на лево-русо-джендърляшката интернет помия, чиято цел е унищожаването на държавата, то трябва да кажем че СИСТЕМАТА СЕ ГРИЖИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА В НУЖДА И УВЕЛИЧАВА ТОВА С ВСЯКА ГОДИНА ТАЗИ ПОДКРЕПА! За първи път от половин година една медия като Труд да пусне един обективен материал от който се виждат истинските грижи полагани системата на образованието и социалните услуги. 6 месеца четем, гледаме и слушаме някакви вампири да обясняват как абсолютно нищо не се прави за абсолютно никого, че държавата е абдикирала от абсолютно всякакви отговорности. Т.е.е ЛЪЖА, СЛЕД ЛЪЖА, СЛЕД ЛЪЖА! ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ! Силите които искат да разрушът държавата не могат да понесат че тя върви на добре и изливат отровата си чрез „майки“, платени протестъри и обикновенни лумпени. Лошото е че медиите свързани с тези сили увеличават като с лупа хилядократно тези лъжи и манипулации и в ниско образована и ниско интелигентна прослойка от населението се нагнетява една напълно невярна но страшна картина на състоянието на държавата и когато някое магаре излезе на площада винаги се намират овце да го последват. И започват едни безумни и съвършенно разнородни искания, съответстващи на ниското образователно и интелектуално ниво! Скоро тия ще искат оставка поради това че през зимата нощта е по-дълга от деня, или защото вали дъжд или пък че земното привличане е прекалено силно!

  3. Че това отдавна е ясно, че е така! В момента в който „майки“ започнаха заигравката с опозицията и омбудсмана, включиха се исканията за оставки беше ясно че част от тях са на хранилка другаде и че други им дърпат конците. Искането за оставка на Симеонов беше прекалено добре премерено и прекалено точно съвпадна с исканията на ДПС, БСП и Волен Сидеров за абсолютно същото, като те едва ли му я искаха тая оставка защото са обидени. Става въпрос за политически и икономически игри в които маст от майките играеха една преднамерена роля и целта е „счупването на кабинета“. А когато в се сетите че тая игра Радев я подготвя отдавна със своите йезуитски хапливи изказвания, ще видите че става въпрос за сценарий в който доста засегнати олигарси и техните политически слуги искат реабилитация! Не започна всичко след като близките до руския кръг , до ДПС и БСП, олигарси като Стайкови и Арабаджиеви бяха притиснати, а когато бяха арестувани и Баневи планът беше ускорен! И в този сценарий влязоха веднага лупмените за да защитят тези срещу които недоволстват от десетилетия при това водени от руски джипове карани от мутрите на Митьо Очите, и свързани с този който спасително го изведе от страната – общинският съветник на БСП Бенчо Бенчев и другият от ДПС. Ясно е че ДПС и БСП в парламента са различни партии, но на местно ниво са едно и също – банда разбойници. И ако този народ ще подкрепя тия бандити, то аз отново ще напиша онова „НАРОДЕ!!!!“

  4. Децата с увреждания получават по 900 лв месечно и им дадоха още.Другите деца не получават нищо.Те не боледуват ли?Явно държавата е майка за едни и мащеха за други.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.