Токио връчи държавен орден на наш японист

Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанабе връчи държавен орден на японското правителство "Изгряващо Слънце - Златни лъчи с лента" на Георги Стоев - един от изтъкнате български японисти и сред най-добрите в света, съобщи БНТ.

Признанието идва заради приноса на Стоев за укрепването на двустранните отношения, поощряване на икономическия и бизнес обмен, обучението на български специалисти в Япония и задълбочаването на разбирателството между българи и японци. Георги Стоев започва работа като преводач в БТА, до неотдавна той беше заместник председател на Българската търговско-промишлена палата, а в момента е член на управителния й съвет.

Признанието на официално Токио идва за значителния му принос за укрепването на двустранните отношения, поощряване на икономическия и бизнес обмен, обучението на български специалисти в Япония и задълбочаването на разбирателството между българи и японци.

Преди години Георги Стоев - един от шефовете на БТПП - започва като преводач в БТА, за да посвети близо 4 десетилетия за разширяването на най-авангардните реалности по трудния за обяснение мост на близостта между София и Токио.

До неотдавна той е 20 години заместник-председател на палатата, а в момента е член на управителния ѝ съвет.

Коментари

Задължително поле