Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто

Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Даваме 1 млрд. лв. годишно за квоти за емисии

Дългосрочните договори се различават от котировките на БНЕБ

Електроенергийната ни система не би могла да издържи без въглищните централи

Цената на тока за бита ще нарасне с между 10% и 15% от 1 юли следващата година, прогнозира пред „Труд“ енергийният експерт Атанас Тасев. Причината за това е рязкото покачване на международния пазар на цените на квотите за въглероден диоксид, които трябва да купуват ТЕЦ-овете в България за да работят. Цените на въглеродните емисии достигнаха 25 евро на тон. За покупка на квотите за емисии въглероден диоксид само за държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” през 2016 г. бяха платени 70 млн. лв., припомни Тасев. През миналата година бяха платени 260 млн. лв., а през тази - 460 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят средствата за емисиите на двете американски централи в комплекса „Марица Изток”. Оказва се всички ние ще трябва да плащаме почти 1 млрд. лв. всяка година, заяви Атанас Тасев. Ако квоти не бъдат закупени, ТЕЦ-овете нямат право да работят. Ако продължат да работят без квоти, има предвидени сериозни глоби от 100 евро на тон. А българската електроенергийна система не би могла да издържи без мощностите на въглищните централи.

В настоящата цена на тока не са включени тези огромни средства за закупуване на квотите. Поскъпването на квотите въглероден диоксид ще трябва да бъде отразено при следващата промяна на цената на тока за бита, което ще стане от 1 юли 2019 г. Крайното решени точно с колко да поскъпне токът ще бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране. „В държавата някой трябва да плаща сметката за тока и това сме всички ние. Въпросът е как да се преразпредели този товар и това ще го реши регулаторът”, каза Атанас Тасев и допълни „аз лично очаквам да има скок в цената с между 10% и 15%”.

По отношение на поскъпването на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Атанас Тасев коментира, че това е резултат от търсенето и предлагането на свободния пазар. Пиковите стойности на цената на тока на борсата надминаха 200 лв./Mwh. Винаги към края на годината се увеличават цените на тока, има някаква закономерност, заяви Тасев. Това обаче не води до много сериозно нарушение на финансовите баланси на участниците на пазара, защото търговията на борсата не е повече от 10% от количеството енергия, което предприятията потребяват, допълни той. Заводите в страната имат дългосрочни договори за доставка на електроенергия и цените в тях са коренно различни от тези на борсата.

 

Предлагат да се провери за картел

Малките фирми може да се махнат от свободния пазар

Малките предприятия, които са на средно и ниско напрежение, могат да се върнат на регулирания пазар, каза Атанас Тасев. Според него високите цени на тока ще останат и дори може още да се повишат. Затова малките фирми може да подадат документи за да се върнат на регулирания пазар, където също ще има увеличение на цената, но по-малко.

На свободния пазар, където предприятията се договарят с търговците на ток, също има повишаване на цените. Причината е, че търговците също са поставени в условията на риск. Те сключват дългосрочни договори с производителите, но за да коригират графиците си купуват ток и от борсата, където цените нараснаха. Затова търговците предлагат на клиентите си по-високи цени. Според Тасев обаче енергийният регулатор трябва да провери дали в този процес няма картел, дали търговците на ток не се възползват от ситуацията на борсата.

 

Ще даваме 5% повече за колбаси и пържоли

Вдигат цената на хляба и месото

Брашното отчете 35% увеличение

Катерина Ковачева

Хлябът и месото ще поскъпнат в резултат на повишението на цената на тока, заявиха за “Труд” Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

“Повишението на електроенергията, освен, че ще удари производителите и мелничарите, ще се отрази и на производството на опаковки и на суровините, с които се правят хлебните закуски - сирене, кашкавал, ядки”, каза Кукушева.

С 4-5% ще поскъпнат месните продукти след Нова година, заяви от своя страна Урджанов. “15% от нашите производствени разходи са електроенергия. След Нова година няма как цените да не се повишат”, посочи той и допълни, че към момента в бранша се стремят да свият разходите.

“Цената на тока се отразява даже на съхранението на зърното, тъй като са му нужни определени температурни режими. От друга страна и цената на газа ще се коригира в посока нагоре, както се случва всяка година. Всичко това тежи на бизнеса ни и постепенно ще доведе до увеличение на сивия сектор, който и сега е около 40%”, допълни Кукушева. Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с над 35% заради стойността на пшеницата, която също се е увеличила с 35%. Това ще доведе до поскъпване на хляба от 1 януари, обясни Кукушева. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия. “Себестойността на цялата продукция у нас ще е по-висока. Има и очакване за по-високо заплащане в бранша ни и ние настояваме това да се случва”, допълни тя.

Кукушева не прогнозира с какъв процент ще поскъпне хлябът, тъй като себестойността на продукцията за всеки производител е различна. Според нея много фирми от сектора са на свободния пазар на ток. В последните три години преди да заработи енергийната борса са агитирили много фирми да излязат на свободния пазар и връщането им обратно не е толкова лесен процес.

 

Мерки

Бизнесът може да получи помощ

Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск поради влиянието на квотите за въглеродни емисии върху крайната цена на тока, биха могли да получат държавна помощ. Тази възможност обсъди с представители на бизнеса министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Помощта може да бъде под формата на компенсиране на непреките разходи на бизнеса за квотите. Опцията е предвидена в Директива на ЕС, която трябва да бъде въведена в българското законодателство. Сумите за компенсация могат да се изчисляват по специална методика, като директивата предвижда те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.

Досега в България няма действаща схема за компенсации за бизнеса. Предстои до края на годината страната ни да уведоми официално Европейската комисия за това. След това за да се приложат възможностите, които дава директивата, ще бъдат направени промени в Закона за ограничаване изменението на климата. Разработването на механизъм за компенсиране на предприятията е следващата стъпка от процедурата.

 

Заради ситуацията

Искат изслушване на енергийния министър

От БСП настояват да се свика заседание на парламентарната комисия по енергетика, заради големите ръстове и спадове на цената на електроенергията на борсата за ток и енергийният министър Теменужка Петкова да бъде изслушана за състоянието на свободния пазар.

Членовете на левицата в тази комисия са се обърнали към председателя й от ГЕРБ Делян Добрев с искане на 20 декември да се състои заседание, на което да бъдат изслушани и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и работодателските организации.

Причината за заседанието е рязкото повишаване на борсата на цената на електроенергията с доставки за следващия ден, на които голяма част от предприятията разчитат, за да си покрият потреблението, тъй като в сегмента на двустранните договори държавните производители на ток не предлагат продукти, които да са подходящи за тяхното потребление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика