Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

Токът поскъпнал с 29% за 12 години

През 2007-2008 г. един мегаватчас на регулирания пазар е струвал 146 лв. с ДДС, а през 2018-2019 г. вече струва 188 лв. с ДДС.

Търговци манипулирали свободния пазар, твърди синдикалист

Таксата за пренос е намаляла с 25%

С 29% е поскъпнал токът за бита и малките фирми за последните 12 години. Това показва анализ на Института за енергиен мениджмънт. През регулаторната година – юли 2007 – юни 2008 г. цената на електрическата енергия на регулирания пазар е била 146 лв./МВтч с ДДС, а за периода юли 2018 – юни 2019 г. един МВтч енергия за същите клиенти вече струва 188 лв.

Най-високи са били цените през 2012 г. – 194 лв./МВтч, като за периода юли 2018 – юни 2019 г. все още са с 6 лв./МВтч по-ниски от пика тогава, отчитат анализаторите.

Според данните, докато токът за бита е поскъпнал с 29% за 12 години, то цената за производство нараства почти двойно – от 57 лв./МВтч през 2007-2008 г. до 108 лв./МВтч през 2018-2019 г.

Основната причина е инвестиционният бум при ВЕИ-мощностите, твърдят анализаторите. Преференциалните цени, по които се изкупува енергията, произведена от тях, се покриват чрез специални добавки към цената за пренос, заплащана от всички ползватели на мрежата. Добавката за ВЕИ – се появява през 2009 г. и е в размер на 2,12 лв./МВтч. Но нараства всяка година и стига до единадесеткратно по-високи стойности – 23,78 лв./МВтч през 2018 г. Към нея постепенно се присъединяват и добавки за високоефективно комбинирано производство и за финансиране на невъзстановяеми разходи. От 2013 г. добавките се калкулират в цена “Задължения към обществото”, която достига пика си от близо 38 лв./МВтч също през 2015 г. , напомнят от института.

При цените за мрежови услуги се наблюдава обратна тенденция – намаляват с над 25%. Междувременно президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента “Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците, посочи той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.