Токът поскъпна с до 3%, парното – до 17 на сто

Най-голямо е увеличението на топлинната енергия в Бургас и Плевен

В София топлото нагоре със 7,46%

По-скъп ток, парно и топла вода вече плащат българите. От 1 юли цената на електроенергията се вдигна с 1,75% за абонатите на ЧЕЗ, за ЕВН – с 1,82%, а за тези на “Енерго-Про” – с 2,78 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

По-сериозно е увеличението при цената на топлинната енергия. За клиентите на “Топлофикация София” парното и топлата вода поскъпват със 7,46%, за потребителите в Пловдив - с 0,94 %, а във Варна – с 4,89%. Най-много топлото се повишава в Плевен - с 15,19%, и Бургас – със 17,12%. За Велико Търново нарастването е с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, а в Разград – със 7,45 на сто.

Оправданието на регулатора за скока е увеличението на природния газ от 1 юли – с 10,81%. “Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито “Булгаргаз”, нито правителството на България могат да влияят”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той обърна внимание, че регулаторът е успял да намали поисканото повишение от “Булгаргаз” почти наполовина. Припомняме, че газовото дружество настоя за ръст с 18,05 на сто. Според Иванов увеличението за крайните потребители на природен газ, независимо дали се касае за бизнеса или бита ще бъде в рамките на 6,5%. Причината е, че другите компоненти на цената – за капацитет и пренос и съответни такси, практически не се променят.

Шефът на КЕВР се застрахова, че ако цените на горивата намалеят на международните пазари, след 3 месеца регулаторът ще вземе ново решение. “Надяваме се да има и обратен тренд (при стойностите на петрола), да започне цената да намалява”, посочи той. По думите му КЕВР и занапред ще използва всички законови възможности, за да не допусне резки ценови промени за потребителите на електрическа и топлинна енергия.

Докато течеше заседанието на регулатора под прозорците се проведе протестен митинг. Недоволни граждани блокираха движението по бул. “Княз Александър Дондуков, като издигнаха плакати с надпис “Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме?”.

Коментари

Задължително поле