Ток и максимална безопасност

XC40 става първият електромобил на Volvo

Първият електрически автомобил на Volvo ще бъде представен в средата на октомври. Предварителната информация показва, че това ще бъде електрифициран вариант на компактния кросоувър на марката XC40. Той ще бъде не само първият електромобил на Volvo, но и едно от най-безопасните средства за придвижване.

За да запази пасажерите невредими, както и батерията, в случай на сблъсък, шведският производител разработва нова структура за XC40. Батерията ще бъде защитена от предпазна клетка, чиято рамка е изработена от екструдиран алуминий. Разположението ще бъде в пода в средната част на автомобила за по-нисък център на тежестта и по-добра превенция срещу евентуално преобръщане. Каросерията е подсилена не само в предната заради липсата на конвенционален мотор, но и в задната част. Електрическият двигател е интегриран в рамата, за да спомогне за по-добро разпределение на силите при сблъсък и да намали евентуални последствия върху пътниците в кабината.

Електрическият модел XC40 въвежда новости и по отношение на активните системи за сигурност. Това е първият автомобил на Volvo, оборудван с новата сензорна платформа ADAS. Тя се състои от радари, камери и ултразвукови сензори. По този начин производителят поставя основата за бъдещото лансиране на технология за автономно движение.

Volvo следва стратегия за преминаване към екологични и електрифицирани автомобили. Шведската фирма зачеркна дизеловите двигатели от плановете си и работи с фокус върху бензинови, хибридни и електрически модели.

Коментари

Задължително поле