Томас Бах - Дипломат в спорта

България отново е фактор в световното спортно движение и през 2024 г. може да бъде домакин на зимни олимпийски игри за младежи. Първите разговори по тази идея на най-високо ниво станаха публичен факт по време на визитата у нас на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който даде кураж на България да се кандидатира за домакин.

В момента в България се провеждат едновременно три световни първенства в олимпийските спортове волейбол, гребане и художествена гимнастика , което е олимпийски рекорд. Това заяви Томас Бах на срещата си с премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. В този разговор доби ясни контури идеята да се подготви кандидатурата на България за зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Така посещението на Томас Бах се увенча с конкретен резултат. Президентът на МОК отпътува от София за Лозана в добро настроение и отлични впечатления от нашата страна, която стана арена на поредната му успешна дипломатическа совалка.

Бах има богат опит на медиатор и силен “играч” на тихия фронт още от времето, когато е практикувал занаята си на юрист. 64-годишният германец е образцов студент и доктор по право от университета във Вюрцбург. По-късно работи като адвокат и консултант на мощни компании в сферата на спорта и индустрията. Преди да стигне до това ниво, той е един от най-добрите немски състезатели по фехтовка. Тренира от 5-годишна възраст и трудът му в залата е възнаграден с отборна олимпийска титла на рапира от игрите в Монреал през 1976 г. Бойкотът от страна на Западния свят на следващите игри в Москва през 1980 г. не дава възможност на Бах да се пребори за второ олимпийско злато.

Във визитката му на спортист най-големите успехи остават първото място от Монреал през 1976 г. и спечелената световна титла година по-рано. Тогава във финала на първенството на планетата по фехтовка в Буенос Айрес германците се изправят срещу старите си съперници от Италия. Вечерта преди двубоя в хотела на Бах и съотборниците му има бомбена заплаха срещу отседналия там американски певец Бари Уайт. Състезателите прекарват нощта навън, без да мигнат, а на следващия ден започват катастрофално срещу Италианците. При резултат 1:7 именно Бах повежда своите за уникален обрат, равенство 8:8 и крайна победа.

След разочарованието от бойкота на олимпиадата през 1980 г., Бах стартира кариерата си на адвокат и спортен функционер, която го изстрелва до най-високия пост в олимпийското движение. Едва 37-годишен влиза в комисиите на МОК, като минава за любимец на тогавашния президент Хуан Антонио Самаранч. Става вицепрезидент при неговия наследник Жак Рох, а през септември 2013 г. печели избора за президент в конкуренцията на великия шампион на овчарски скок Сергей Бубка и американския финансист Ричард Карион.

Мандатът на Бах като президент на МОК е белязан от много трудни мисии, в които президентът трябва да слага синя каска и да играе “добрият”, “лошият” и “злият”. Покрай олимпиадите в Рио през 2016 г. и в Пьонгчанг през 2018 г. гръмнаха тежки допинг скандали с руските спортисти. Стигна се до противопоставяне между руснаците и останалия свят в полето на спортната дипломация като в годините на студената война. Бах соломоновски направи възможно повече руски спортисти да участват в Рио и в Пьонгчанг, може би повлиян от собствения си горчив опит като състезател, който е бил спрян без лична вина от външни фактори да отиде на олимпиада.

Преди да бъде избран за президент на МОК, той е шеф на Германския олимпийски комитет, но не успявя в мисията да доведе зимните игри през 2018 г. в Мюнхен. В биографията му личи една интересна случка, когато в ролята си на вицепрезидент на МОК се среща с немски ученици. Децата му поставят “задача” да подреди на магнитна дъска по цветове петте преплетени кръга на МОК, които символизират петте континента. Тук Бах се оказва неподготвен и обърква цветовете – една от малкото му грешки като висш спортен ръководител досега.

 

Може да вземе Нобелова награда

Името на Томас Бах циркулира сред потенциалните кандидати за Нобелова награда за мир. Това е оценка за заслугите на президента на МОК за сближаването на отношенията между Северна и Южна Корея. Спортистите на двете противопоставящи се от години държави дефилираха под общ флаг на откриването на зимната олимпиада в Пьонгчанг.Там Северна и Южна Корея участваха с общ отбор в турнира по хокей на лед за жени. Тези прецеденти разбиха ледовете в дипломатическите отношения и свалиха политическото напрежение. Спортното разбирателство между двете страни има още по-висока стойност, защото бе на територията на Южна Корея.

 

За него

Изключителен работохолик

Томас Бах е човек, който е преминал през всички нива в спорта – обикновен състезател, световен и олимпийски шампион, президент на олимпийския комитет в своята страна и след това президент на Международния олимпийски комитет. Той е изключителен работохолик, пред когото стоят много задачи. В неговото управление МОК се адаптира към новата икономическа реалност в света. За това са нужни решителни действия в правилната посока.

Себастиан Коу, президент на Международната федерация по лека атлетика

 

Ползва се с голямо доверие

Томас Бах се ползва с голямо доверие и авторитет в олимпийското движение. Той спечели категорично избора за президент на МОК, което е най-добрата оценка за неговите качества. Радвам се, че представя Германия на толкова високо ниво в сферата на спорта. Налага се да управлява в труден период, но Бах е подготвен да се справи с трудните ситуации.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

 

Трябва да продължи войната срещу допинга

Не съм съгласен с мнението на Томас Бах, че в спорта винаги могат да се появят допинг случаи и тази война не може да бъде спечелена. Всички знаем, че това е много тежка битка, но не може най-висшият спортен ръководител да развява така бялото знаме. Напротив – трябва да продължи войната срещу допинга. Можете ли да си представите Майкъл Фелпс или Юсеин Болт да отидат на състезание и да кажат – аз не мога да го спечеля?

Травис Тигърт, шеф на Американската антидопингова агенция

Коментари

Задължително поле