Томислав Дончев: Борбата с корупцията не може да е приоритет само и единствено на държавата

Борбата с корупцията е социален и свързан с публичните финанси феномен, с който всички трябва да се борим, той не може да е приоритет само и единствено на държавата. Винаги съм твърдял, че ако това в същото време не е обществен приоритет, няма как да се получат нещата, каза вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

Дончев каза, че не си спомня по време на посещението си във Вашингтон да е присъствал на разговор по темите за корупцията, свободата на словото, независимост на медиите.

"Ние нямаме обективен измерител кой колко е обективен и какво е нивото на свобода на словото. Всичко се базира на субективна преценка", посочи вицепремиерът.

Той се надява България да получи полезни съвети от Съединените щати, защото "имат доста по-дълъг опит от нас като по-стара демокрация". Всеки полезен модел, всяка полезна препоръка би следвало да бъде приложена, категоричен бе Дончев.

Дончев каза, че американските енергийни експерти идват основно за проекта "Белене", но не само.

Вицепремиерът определи твърдението, че "Путин казва, че България умишлено бави изграждането на газопровода Турски поток и е заплашила да промени маршрута и да ни заобиколи", като невярно.

"Още по-малко, че някой умишлено го бави. Имаше дълга процедура по избор на изпълнител, както е по европейското и по българското законодателство, и в момента се строи и то с много сериозни темпове. 12 000 тръби са доставени, стотици вече километри изкопи, имаме изградени участъци, работи се с най-сериозно темпо", коментира той.

Коментари

Задължително поле