Томислав Дончев: Гневът на хората в Габрово е справедлив

Гневът на хората в Габрово е справедлив, призивът ми към всички е да протестират по мирен начин. Това заяви на извънреден брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев. Той призова всички към спокойствие и разум и посочи, че част от ранените протестиращи са пострадали от "приятелски огън".

„Призивът ми към всички е нека това да се случва по мирен начин, нека това да се случва без да има заплаха за живота и здравето, на който и да е български граждани“, каза Дончев.

Според него илюзия е да се смята, че всичко случващото се в Габрово е предизвикано само и единствено от инцидента преди няколко дни в един габровски магазин. „Не, това са грешки, трупани от години. Тук невинни няма“, допълни още вицепремиерът.

„Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Какво прави държавата в момента? Какво правят силите на полицията и жандармерията? Те не се тук да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са тук да пазят обществения ред, здравето, живота, имуществото на гражданите, общинското и държавното“, допълни Дончев.

„Взели сме мерки във всички посоки. Не сме се съобразявали изобщо кой какъв етнически произход има. Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред на територията на общината. Абсолютна илюзия е обаче, че след като това се случи ще продължим постарому. Това е илюзия, защото едва ли очаквате от мен да го кажа – гневът на хората е справедлив", посочи Томислав Дончев.

Освен всички силови мероприятия за опазване на обществения ред, ние водим и диалог с хората. С всички без значение на каква позиция и с какви искания са. Хората са гневни, от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания“, коментира Дончев. По думите му за това трябват мерки. Той посочи, че мерките ще бъдат взети веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, като някои от мерките са вече в ход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика