Томислав Дончев: Два са начините са по-добро благосъстояние на нацията - да произвеждаме повече и да продаваме повече

Снимка: Пламен Стоименов.

Два са начините са по-добро благосъстояние на нацията - да произвеждаме повече и да продаваме повече. Днес голямата тема е как българската икономика да емигрира на следващото еволюционно стъпало – от там, където най-важното ни предимство са ниските разходи за труд. Оттук нататък това не може да бъде нашето предимство, то ще ни пречи и ще се самовзриви, това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на кръглата маса "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика".

Разговорът би следвало да се движи някъде между адекватната диагностика и амбициите за това, което искаме да постигнем, заяви Дончев.

Икономиката уж е точна наука, а в момента се оказва по-идеологизирана от историята, защото едни и същи числа може да бъдат обект на различни анализи. Днешният БВП е около 2,5 пъти по-висок от времето на зрелия социализъм. Това не е повод за гордост, но е част от адекватната равносметка. Трябва да разчертаем адекватни мерки за това какво правим оттук нататък. Ние имаме ограничена възможност да продаваме на вътрешния си пазар, за разлика от големи държави като Китай например. Добре е да направим детайлен анализ за загубените рефлекси между наука и индустрия и за това как те да се върнат. Въпрос на време е, ние добре знаем пътя, заяви вицепремиерът.

На годишна база имаме поне 8% ръст на база на разходите за труд, което е по-високо от ръста на производителността. Следващият етап е по-труден - висока добавена стойност, иновации, икономика, базирана на знанието. Тук разговорът не бива да се свежда до това какви пари ще отдели държавата. Това е само началото на разговора. В такава сфера държавната намеса може да произведе и вреди, не само ползи, пазарът може да бъде изкривен, посочи той.

По думите му трябва да има дигитализация във всички сфери на икономика. Тук има огромен резерв за повишаване на ефективността, отбеляза Дончев.

Колкото са по-дръзки усилията ни, толкова ще е по-добър резултатът, завърши Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес