Разбиха колата на кмета на Созопол

Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Томислав Дончев: Икономическият растеж на България е крайно недостатъчен

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.

„Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение“, каза той.

Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча – така вицепремиерът коментира думите на Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите на вицепремиера Дончев партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.

Томислав Дончев призна, че желание да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина.

„Бих бил много любопитен да разбера“, коментира той. Дончев допълни, че вярва, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно.

„Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната“, каза още.

Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите.

Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо, призна Дончев.

Има нужда от смяна на икономическия модел, заяви Дончев. Той изтъкна, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля.

„Това е свързано с начина на мислене“, заяви вицепремиерът.

Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда, обясни той. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието.

„Имаме нужда от подобен разговор“, каза той. Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура, допълни Дончев.

Казуса с националната стратегия за детето Томислав Дончев обясни с лоша комуникация с обществеността.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Прав е Томи, а инфлацията и постоянния растеж на цените са ,у,б,и,й,с,т,в,е,н,и,, но те са гарантирани от свинефермата герб и ще е така винаги когато бибитко и шайката му крадат и управляват булгария.

    1. 2 300 000 са работещите, БВП е 100 милиарда. В Германия минималната заплата е 25% от БВП на зает(работник), бвп делено на работещите. Така се пада 900 лв минимална заплата, за България. Австралия има 30-35% от БВП на зает минимална заплата. 2,5 пъти е по слаба производителностът на глава, спрямо Германия, измерено като реален БВП на глава. Значи нашите пенсионери трябва да получат продукти, само 2,5 пъти по-малко от пенсионерите в Германия. Икономическата активност е същата

  2. Прав е Томи, няма как да не се съглася с него за икономическия растеж , а инфлацията и постоянния ръст на цените са ,у,б,и,й,с,т,в,е,н,и,, но те са гарантирани от свинефермата герб и ще е така винаги когато бибитко и шайката му крадат и управляват булгария.

  3. Икономическият растеж на Бългерията бил крайно недостатъчен. Добър ден!

    1. ФАКТ:Българската икономика е 0,06% от световната икономика, през 2005г., 0,09% през 2009г., и 0,07% сега. Заради ЕС ли? Заради 10% данък въведен от Станишев? Или ГЕРБ? БСП също мълчи, обичат ЕС и данъците. 25% спад. …. Делът от световната икономика, е показател елиминиращ въздействиего на световната криза, защото се измерва цялата световна икономика и сравнява развитието на всички, забавяне или ускорение според скоростта на останалите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.