Томислав Дончев - Момчето на Сорос

Той е министърът, който обича да ходи с раничка дори на най-важните срещи. Последният път, когато учуди с привичката си, беше в Москва по време на срещата на премиера с един от най-влиятелните политици в света Владимир Путин.

Напоследък, където и да разровиш в политиката, науката или културата, все някой свързан с Джордж Сорос ще изскочи. Пипалата на милиардера са навсякъде, твърдят хора, които познават добре дейността му. Не е тайна, че и в правителството ни мизантропът има свои хора или такива, които някога са били свързани с него. Първият е вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете – Томислав Дончев. Оказва се, че преди да влезе във властта професионалната кариера на вицето е свързана в продължение на седем години с фондацията на милиардера „Отворено общество“. През 2000 г. той става главен секретар на Клуб „Отворено Общество” в родния му град Габрово, където работи до до 2004 г.

Дончев е член на екипа „Експертни анализи“ към Института „Отворено общество”, разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране (възложено след процедура по Закона за обществени поръчки с възложител Министерство на Регионалното развитие и Благоустройството). В периода 2004 – 2007 вече е достатъчно високо в йерархията и работи като програмен директор в Института „Отворено общество“. Там ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми. Ето откъде е станал голям спец по проектите с евросредства.

Иначе Дончев е един от най-рейтинговите членове на кабинета на Бойко Борисов. Колкото участниците в социологически проучвания имат доверие в технократа, за какъвто го смятат мнозина, толкова пък гербаджиите по места са раздвоени в мнението си за него. В последните 1-2 месеца дори се заговори за сблъсък между две лобита - на Томислав Дончев и на Цветан Цветанов. Не от сега са наяве конфликтни ситуации, свързани с „човека на умните и красивите“ (някои така наричат Дончев) и архитекта на партията ГЕРБ. За вицето дори упорито се твърди, че бил приближен на финансово-медийния кръг „Капитал“, а зад него била шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Между другото миналия месец покрай ремонта на кабинета самият Томислав Дончев призна за остри противоречия с Цветанов.

Неотдавна по сигнали именно на Томислав Дончев и на онлайн изданието „Биволъ” започна проверка на фирми около „Джи Пи Груп” за злоупотреби с еврофондове. Оказа се, че в сигнала на вицепремиера до вътрешния министър, главния прокурор и още висши институции се позовава единствено на публикация на „Биволъ“.

Докато някои се чудят има ли връзка вицепремиерът с НПО-тата на Сорос, обществото задава доста въпроси. А сред тях е този как така се оказа, че в следващите седмици подчинените на вицепремиера по еврофондовете, чиято биография в недалечното минало е свързана с „Отворено общество“, ще трябва да подберат онези НПО-та, които ще получат – всяко до 90 000 лв. ., за да „анализират работата на държавни агенции, комисии, министерства и правителството. Излиза, че държавата ще дава от еврофондовете, за да издържа професионалните протестъри. Което не е никаква новина, ще репликират веднага по-запознатите.

Дончев е сред най-разпознаваемите лица в кабинета. Все пак той е за трети път в правителствата на Борисов. Във всичките му изказвания допреди месец време личеше по-малко партийна линия, повече експертна. В последно време обаче и той – няма как, се включи в партийното говорене. Минава за абсолютно проевропейски настроен политик. Досега вицепремиерът по еврофондовете успешно се позиционира в отбора на “Знаещите” в политическата върхушка на ГЕРБ. За политиците се съди по делата и резултатите им. Ще видим, както се казва. А визитката на вицепремиера е позната на повечето. Томислав Дончев идва на белия свят на 6 август 1973 г. в града на хумора, сатирата и мостовете. Зодия Лъв е, горд дипломант на местната математическа гимназия. В зората на демокрацията бъдещият вицепремиер напуска българския Манчестър (както са наричали града през Възраждането), за да се отдаде на хуманитарните науки, и през 1997 г. вече е магистър по философия от Великотърновския университет. Има и второ висше - журналистика. След университета Томислав Дончев даскалува две години, преминава за кратко през радио „Габрово” и с началото на века вече се е ориентирал към „бизнеса с фондациите” и “Отворено общество”. „Високотехнологичен бизнес инкубатор” в родния си град, където добива първоначалната си закалка в боравене с проекти с чуждо финансиране.

Политическата му звезда изгрява на местните избори през 2007 г., когато „управителят на проекти” е избран за кмет на Габрово от листата на ГЕРБ. С поемането на поста Дончев се впуска в „мащабно кандидатстване” и за първите си 12 месеца управление успява да осигури за града си допълнителни 14 млн. лева към общинския бюджет. Тези му умения привличат генералския поглед и година след идването на власт на първото правителство „Борисов” през 2010 г. габровският градоначалник е назначен за министър без портфейл, отговарящ за европейското финансиране. Оттогава кариерата му вече е позната на всички.

С жена си влезе в „Матрицата”

Томислав Дончев и жена му често се превръщат в най-обсъжданата двойка по време на Карнавала на хумора в Габрово. Този май те буквално влязоха в „Матрицата". Вицепремиерът и съпругата му се превъплътиха в ролите на Морфей и Тринити от легендарния филм. Двамата се появиха, въоръжени до зъби. Дончев носеше дълъг черен шлифер и беше неразпознаваем под дебелия слой тъмна боя на лицето си. Жена му пък беше с прибрана назад коса, тъмни очила и прилепнал черен панталон.

 

За него

Продукт на партията

Томислав е продукт на партията. Доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на евросредства.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Допринесе за разслоението между Северна и Южна България

Томислав Дончев твърде дълго пребивава във властта и то като вицепремиер отговарящ за иновациите и еврофондовете. Ползва се с мнението, че е технократ, но неговите технократски разбирания се разпростират само в Южна България и Габрово. В Северна България нищо не се случва. Управлението на Томислав Дончев се характеризира с това, че 3/4 от европроектите се реализират в Южна България и едва 1/4 в Северна. В Южна България се развиват индустриални зони, а в Северна България такива почти липсват. Томислав Дончев допринесе много за разслоението между Северна и Южна България.

Васил Антонов, депутат от БСП

 

Земен и достъпен

Томислав Дончев е човек на действието и на вярната експертиза. Лидер, който може да мотивира екипа. Иначе е голям пич. Изключително земен и достъпен.

Димитър Николов, кмет на Бургас

 

Не обича дългите срещи

Той (Томислав Дончев) е прозорлив и далновиден. Не обича дългите срещи. Кратко и ясно задава какво трябва да се направи. Човек на резултата. Дързък, не се оплаква.

Таня Христова, бивш зам.-кмет на Габрово

Коментари

Задължително поле