Томислав Дончев: Четири пъти през 2016 г. съм изискал от ръководството на НДК бизнес план с мерки за стабилизиране на дружеството. Това не се случи

Загубите се оправдавали с амортизация и с председателството на ЕС

"Бях принципал на дружеството около година и половина. Приоритетите му бяха културната дейност на НДК, подготовката за провеждане на председателството и дружеството да се управлява по устойчив начин", обясни Томислав Дончев в изслушване пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС.

"За да се уточни обхватът на ремонтните дейности, още през март бе създадена междуведомствена работна група с представители от МРРБ, Меглена Кунева, Камара на архитектите, Камара на строителите, представители на НСО на ГД ПБЗН. Към 21 юни работната група съгласува идеен проект и документацията за обществена поръчка и одобри увеличаването на капитала на НДК със 17 млн. лв.", разказа Дончев.

"Не съм имал възможност лично да се убеждавам лично в стойността на културната продукция", уточни той.

"Безспорен факт е, че дружеството генерираше загуби. За 2015 г. и 2016 г. се движи в рамките на 9,3 млн. лв. Като коментар от ръководството съм получавал обяснение, че загубата се генерира от амортизация и от създаване на нови културни пространства, които бяха имали отношение към председателството. Това са добри инвестиции, но не виждам връзката им с Председателството. Четири пъти през 2016 г. съм изискал от ръководството на НДК бизнес план с мерки за финансово стабилизиране на дружеството. Това не се случи", разказа още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика