Цветанов пред Жени ГЕРБ: Нека спорим за политики и да не използваме лични нападки

Камера на полицията засече патица да лети с превишена скорост

Президентът на Иран: Готови сме с “очаквани и неочаквани реакции”, ако САЩ се оттеглят от ядрената сделка

Скандалният бестселър за Доналд Тръмп е тук Книгата „Огън и ярост. Белият дом на Тръмп отвътре” с българско издание

Уругвай отхвърли искане от САЩ да експулсира руски дипломати 

Таско Ерменков: Да търсим онова, което ни обединява

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

Много 4-листни детелини растат около атомния реактор в “Младост”, но защо никой не може да ги откъсне

Трима убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система

19-годишен младеж откри огън и рани ученик във Флорида

„Тони Ердман” спечели наградата LUX на Европейския парламент

Тазгодишният носител на филмовата награда LUX на ЕП за най-добър филм е копродукцията между Германия, Австрия и Румъния „Тони Ердман”.Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип, съобщи и сайта operationkino.net. „Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман”. Този филм, комбинация между мрачна комедия и забавна драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща й. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на едно застаряващо и свръх-конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях”.

„За десет години сто филма бяха промотирани в кината из цяла Европа благодарение на наградата „ЛУКС”, която даде гласност и отвори поглед към историята на Европа. С наградата „ЛУКС” много независими филмови студия и техните млади автори достигнаха публика в други страни благодарение на субтитрирането на 24-те официални езика на ЕС. Наградата подсилва разнообразието и богатството на европейското кино, неговите теми, чувствителност и езици. Залагането на и инвестирането във европейското кинематографично изкуство е една от ключовите стъпки в изграждането на „Европа на културата”, в която вярваме. Нашият ангажимент за бъдещето е да подсилим наградата, като изведем филмите финалисти дори и извън Европа, започвайки от страните от Средиземноморието.” – допълни Председателят на Комисията по култура и образование Силвия Коста (С&Д, Италия).

Филмът на режисьорката Марен Аде по-традиция бе избран лично депутатите в парламента в силната конкуренция на другите два финалиста – „Животът ми като Тиквичка” (Швейцария-Франция) на Клод Барас и „Като отворя очи” (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид.

И трите филма от финалната селекция на наградите „Лукс” са преведени на всичките 24 официални езика на ЕС и ще бъдат прожектирани безплатно в 28-те страни членки на ЕС, като идеята е „да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в избраните филми”. Филмът-победител ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Българските дати за прожекциите на филмите в София са 1, 2 и 3 декември. „Животът ми като Тиквичка“ в Дома на киното „Тони Ердман“ в Дома на киното „Като отворя очи“ в Дома на киното. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, „Като отворя очи” ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман” – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка”, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.