“Топлофикация София” дължи близо 200 милиона лева на “Булгаргаз”

Към момента задълженията на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” възлизат на близо 200 милиона лева. Сумата е натрупана за последната година и половина. Това съобщи директорът на софийския ТЕЦ Александър Александров, предаде БГНЕС.

Същевременно събираемостта от абонатите е приблизително 97%. Столичната “Топлофикация” и “Булгартрансгаз” обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е търгувал газ от нея.

Нямаме притеснения относно това, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити, увери Александров. „Това са задължения, натрупани в рамките на година и половина. В момента обслужваме абсолютно регулярно задълженията си към „Булгаргаз“. В рамките на месец, на текущите задължения. Това е въз основа, включително на неиздадените 63 милиона. Абсолютно регулярно изпълняваме задълженията си и към „Булгаргаз“, и към БЕХ“, обясни той.

На газовата борса постигнахме далеч по-добри цени от тези, които „Булгаргаз“ ни дава на нас. Бъдещето на „Топлофикация-София“ е развитието по пазарен механизъм. Цената, която постигнахме на сутрешна сесия е 38.6 лева, което е с над 12 % по-ниско и с 10 % по-ниско от подобрената снощи цена от „Булгаргаз“. Вероятно е следобед да участваме с нови количества, каза изпълнителният директор на „Топлофикация-София“.

По думите му по-ниски цени за газ потребителите могат да се усетят най-рано през юни месец след решение на КЕВР.

Коментари

Задължително поле